12 продукта, които не трябва да се съхраняват в хладилник

Хладилникът върши чудесна работа за съхранение на продуктите. Но все пак не е желателно всичко да се слага в него, макар че има и други мнения. Някои хранителни продукти губят от качествата си при съхранението в този уред. А и заемат място, което може да освободите за нещо друго. Кои продукти е препоръчително да не се слагат в хладилник?

Картофи

Добре е картофите да се съхраняват на проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина. При ниски температури те губят сладкия си вкус, който имат при готвене, тъй като претърпяват химически промени.

Банани

При ниски температури бананите почерняват, тъй като настъпват определени химически процеси. Освен това се спира процесът им на зреене, което се отразява на вкусовите качества.

Дини и пъпеши

На първо място, заради техния голям обем е трудно да бъдат сложени в хладилник. Охлаждането спира процеса им на зреене и това може да се отрази на вкуса им. Ниските температури също разрушават антиоксидантите, които представляват органични вещества, които са много полезни. Затова е добре да стоят на стайна температура. След разрязването им могат се съхраняват в хладилник, но за не повече от три дни, като несъмнено ще се отрази на вкусовите качества на пъпеша или динята.

Мед

Медът е един от най-дълготрайните хранителни продукти. Така че може спокойно да го съхранявате при стайна температура. Ако стои в хладилник, става твърд и кристализира. 

Домати

Когато доматите се съхраняват в хладилник се спира процеса им на зреене и губят вкусовите си качества. Променя се и структурата им. Добре е да се съхраняват на стайна температура и далече от пряка слънчева светлина.

Шоколад

При съхранение в хладилник шоколадът може да поеме аромати и миризми в себе си. Ниските температури оказват влияние и на текстурата му. Цветът му също се променя, като изсветлява.

Хляб

Ако е в хладилник хлябът може да бъде предпазен от мухлясване няколко дни. Но трябва да се има предвид, че става по-безвкусен и създава впечатлението, че ядем застояла храна.

Авокадо

Обикновено при закупуване авокадото е по-зелено и твърдо. За да узрее е необходимо време и стайна температура. В хладилника този процес се спира.

Чесън

Когато стои в хладилник, чесънът може да мухляса. Случва се и да прорасне. Може също така да повлияе на вкуса на останалите продукти с миризмата, която излъчва.

Лук

Ако лукът е обелен не е желателно да стои в хладилник, ако смятате да го консумирате. Така той поема вредни вещества и по-добре го изхвърлете. В случай, че не е обелен, ниските температури също се отразяват негативно на лука. Разрушава се влакнестата му структура, става мек и може да плесеняса. Освен това той излъчва силна миризма, която попива в останалите продукти.

Кафе

Ако кафето се съхранява в хладилник, независимо от това дали е на зърна или смляно, губи вкусовите си качества. Освен това поема от миризмите, което също влошава вкуса.

Ягоди, малини, къпини и други горски плодове

Тези плодове често се слагат в хладилник, но това се отразява на текстурата им. Също така губят сладкия си вкус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл