120 реконструктори пресъздадоха Средновековието на Царевец в Търново

Готвачът на 120-те реконструктори, които пресъздадоха живота през Средновековието на крепостта Царевец във Велико Търново още от ранни зори в събота, гласеше казаните с храната по древни рецепти.

Петър Стефанов  е от клуб „Традиция” във Велико Търново и е инженер от ВВС. Бе измислил за тази година свинско с кориандров сос,грах и чесън.Осигурени бяха 12 кг мръвка, 10 глави лук и бяло вино.

“Гозбата се прави в казан върху огън по  рецепта на древноримския кулинар и чревоугодник  Апиций”,разказва Петър Стефанов.

Въпреки адската жега сред крепостните стени на историческия хълм кипи живот.За пръв път великотърновците Снежана и Иван Иванови показаха машина за въже от Средновековието .Иван е облечен в одежди и на палач.Според съпругата му Снежана машината,която показаха в съботния ден,е в умален вид за въже с дължина 1,50 метра от конопени гръсти.

Вниманито на посетителите привличаше училището по краснопис и свещеноливницата.Всички участници имаха мисия в средновековното показване на обучение . Как са се списвали средновековните книги,с какви мастила и как върху пергаментът се е пренасяло словото с охота разказва Александър Шопов,който в реалния живот е програмист. Той не на шега казва,че това е  много скъпо хоби,а преди векове на една заешка кожа е можело да се напише само една стриничка.Багрилата се правят от шикалки и естествени бои. Писарят в училището и тази година бе Йордан Райков.Представител на другите търновци бе ковачът Стефан Стефанов,който показа как се каляват средновековни оръжия-огнище в земята и мех на стойка с дървени въглища .Той обяснява още,че от 4 кравешки кожи са били правени големите мяхове за ковачниците.Таня Илиева и Магдалена Чамурджиева от старата столица показах най-различни станове и уникалния вертикален стан за тъкане .

Куманска юрта, облекла и стрелба с лък бяха изложили от  сдружение „Авитохол” от Варна.Жасмин Първанов, председател на сдружението обясни,че тази година представят бита и традициите на куманите ,които също са втората вълна номади ,дошли в България и заемат много важно място в управлението на страната през Средновековието.Първанов уточни още,че всичко е реставрирано от надгробни кумански камъни с фигури с дрехи на жени и мъже.

Дизайнерът от Бургас Калина Атанасова пък бе на Царевец , за да представи облеклата на различните класи. Изработва одеждите по снимки,които първо обработва на компютър и после прави ръчни бродерии от различни платове, характерни за епохата- лен,памук, коприна,вълна и кадифе.Самата тя бе в одежда на висша болярка с монограми на цар Иван Александър, намерени в сръбска гробница. Атанасова подчертава ,че за нея нейният костюм е безценен, защото от една година прави ръчната му бродерия сама.

Бургаският  оръжейник Борис Бедросов пък бе донесъл само малка част от колекцията си от старовремски оръжия.Сред тях са боздугани,мечове,кинжали и кистен, който наподобява боздуган,но е с верига и е забранен за реален бой. На павилиона си Надежда Николова от Шумен за пръв пък показваше кукли като болярки .Тя работи в пречиствателна станция,но родолюбието е в кръвта и винаги намира време за подобни изяви.

Сред бойните кули на средновековната крепост  бяха разположени становете на румънски грънчари, сръбски бойци, отрядът на Мариян Маньовски от София, както и двама соколари с птицата  Драко. Това е мишелов и се обучава от Мая Иванова от група „Туида” от Сливен ,която представяше също куманска юрта.Прочутият майстор на уникални лъкове Мариан Маньовски пък бе в ролята на боец по средновековна историческа фехтовка с мечове,саби и брадви.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.