Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Джилиън Андерсън ще играе Маргарет Тачър в новия сезон на сериала „Корона“

1200 нови жилища пускат за продан във Велико Търново Жители от Североизточна България масово купуват апартаменти в града

Завършените и мебелирани жилища струват над 50 хил. евро.

Пазарът на недвижими имоти в област Велико Търново е активен. След застоя в строителството, този бранш в региона започна да се съживява и бележи подем от 2015 година насам. Това обобщава за “Труд” Тодор Тодоров, управител на “Болкан Естейт” ООД във Велико Търново.

Като експерт и познавач на пазара на недвижимо имущество той уточнява, че в момента най-голямо е търсенето на градски жилища с цел инвестиция. Тодоров определя профила на купувачите като предимно емигранти и хора, които имат събрани пари и искат да инвестират в имот и да печелят от наеми.

“В момента има много добри условия за ипотечни кредити с изгодни лихви”, казва Тодор Тодоров, управител на “Болкан Естейт” ООД във Велико Търново.
“В момента има много добри условия за ипотечни кредити с изгодни лихви”, казва Тодор Тодоров, управител на “Болкан Естейт” ООД във Велико Търново.

“Собствениците изчисляват, че едно такова вложение ще им носи 5% доходност на годишна база в сравнение с лихвите на депозитите в банка, които са под 1%”, коментира Тодор Тодоров.

Опитният брокер споделя, че купувачите са предимно млади семейства, които скоро са се задомили и си търсят собствено жилище, хора в активна възраст, чиито фамилии са се увеличили и искат по-голям дом, както и специалисти, които идват от други градове, за да работят във Велико Търново. Тази тенденция е изключително осезаема напоследък, а старата столица се превръща в притегателен център и предпочитан град за живеене и професионална реализация. В болярския град идват и се установяват трайно лекари, инженери, университетски преподаватели. Напоследък се наблюдава и вълна от преселници от Североизточна България. Жители от Търговище, Омуртаг, Силистра, Шумен и Свищов купуват имоти, както за да се установят във Велико Търново, така и за децата си, които са приети да учат в средни и висши учебни заведения.

“До реални сделки с имоти се стига и защото в момента има много добри условия за ипотечни кредити, които са от порядъка на 3-3,5% като лихвата е много по-ниска от предходните 3-4 години. Хората разбират, че е по-изгодно да си купят имот, отколкото да живеят на квартира. Наемът излиза около 500 лв. месечно, докато изплащането на банковия заем е средно около 440-500 лв.”, подчертава Тодоров. Той добавя, че по време на застоя в строителството, атрактивните апартаменти са били изкупени и до скоро е имало дефицит на добри оферти.

“Купувачите търсят сигурността поне на Акт 14. В момента във Велико Търново се строят жилища с над 100 хил. кв.м. разгърната застроена площ, което означава, че има около 1200 апартамента на различен етап на изграждане. Сгради вдигат около 5-6 утвърдени строителни фирми, които са на пазара от около 20 години”, информира Тодоров.

Апартаментите с една спалня с площ от 60-70 кв.м. в централната част на Велико Търново струват от порядъка на 38-40 хил. евро. Завършените и мебелирани жилища са над 50 хил. евро. Домове с две спални на ниво замазка и шпакловка също вървят по около 50 000 евро. Цените на ново строителство се движат между 450 и 500 евро за кв.м., а напълно завършените и мебелирани имоти са на цена около 600-700 евро на кв.м.

Търсенето на бизнес имоти обаче е по-слабо.

Според статистиката:
Разрешителните за строеж намаляват

Разрешителни за строеж на 32 жилищни сгради с 86 жилища в тях, както и на 35 други сгради са издадени през четвъртото тримесечие на 2017 г. от общинските администрации във Великотърновска област. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни постройки намаляват с 11,1%, броят на домовете в тях – с 40,7%, а разгънатата им застроена площ е по-малко с 32,5%, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в старата столица.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. в региона е стартирал градежът на 14 жилищни сгради с 15 жилища в тях и с 2299 кв. м. обща застроена площ, както и на 10 други сгради с 6107 кв. м. РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради намалява с 53,3%, жилищата в тях – със 75,8%, а общата им застроена площ – със 76,2%. Броят на започнатите други сгради бележи спад с 61,5%, а тяхната РЗП – с 54,7%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Якооо.. купуваш, за да данаш под наем се връзва с купуваш, за да не живееш под наем…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.