1200 нови жилища пускат за продан във Велико Търново

Жители от Североизточна България масово купуват апартаменти в града

Пазарът на недвижими имоти в област Велико Търново е активен. След застоя в строителството, този бранш в региона започна да се съживява и бележи подем от 2015 година насам. Това обобщава за “Труд” Тодор Тодоров, управител на “Болкан Естейт” ООД във Велико Търново.

Като експерт и познавач на пазара на недвижимо имущество той уточнява, че в момента най-голямо е търсенето на градски жилища с цел инвестиция. Тодоров определя профила на купувачите като предимно емигранти и хора, които имат събрани пари и искат да инвестират в имот и да печелят от наеми.

“Собствениците изчисляват, че едно такова вложение ще им носи 5% доходност на годишна база в сравнение с лихвите на депозитите в банка, които са под 1%”, коментира Тодор Тодоров.

Опитният брокер споделя, че купувачите са предимно млади семейства, които скоро са се задомили и си търсят собствено жилище, хора в активна възраст, чиито фамилии са се увеличили и искат по-голям дом, както и специалисти, които идват от други градове, за да работят във Велико Търново. Тази тенденция е изключително осезаема напоследък, а старата столица се превръща в притегателен център и предпочитан град за живеене и професионална реализация. В болярския град идват и се установяват трайно лекари, инженери, университетски преподаватели. Напоследък се наблюдава и вълна от преселници от Североизточна България. Жители от Търговище, Омуртаг, Силистра, Шумен и Свищов купуват имоти, както за да се установят във Велико Търново, така и за децата си, които са приети да учат в средни и висши учебни заведения.

“До реални сделки с имоти се стига и защото в момента има много добри условия за ипотечни кредити, които са от порядъка на 3-3,5% като лихвата е много по-ниска от предходните 3-4 години. Хората разбират, че е по-изгодно да си купят имот, отколкото да живеят на квартира. Наемът излиза около 500 лв. месечно, докато изплащането на банковия заем е средно около 440-500 лв.”, подчертава Тодоров. Той добавя, че по време на застоя в строителството, атрактивните апартаменти са били изкупени и до скоро е имало дефицит на добри оферти.

“Купувачите търсят сигурността поне на Акт 14. В момента във Велико Търново се строят жилища с над 100 хил. кв.м. разгърната застроена площ, което означава, че има около 1200 апартамента на различен етап на изграждане. Сгради вдигат около 5-6 утвърдени строителни фирми, които са на пазара от около 20 години”, информира Тодоров.

Апартаментите с една спалня с площ от 60-70 кв.м. в централната част на Велико Търново струват от порядъка на 38-40 хил. евро. Завършените и мебелирани жилища са над 50 хил. евро. Домове с две спални на ниво замазка и шпакловка също вървят по около 50 000 евро. Цените на ново строителство се движат между 450 и 500 евро за кв.м., а напълно завършените и мебелирани имоти са на цена около 600-700 евро на кв.м.

Търсенето на бизнес имоти обаче е по-слабо.

Според статистиката:

Разрешителните за строеж намаляват

Разрешителни за строеж на 32 жилищни сгради с 86 жилища в тях, както и на 35 други сгради са издадени през четвъртото тримесечие на 2017 г. от общинските администрации във Великотърновска област. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни постройки намаляват с 11,1%, броят на домовете в тях – с 40,7%, а разгънатата им застроена площ е по-малко с 32,5%, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в старата столица.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. в региона е стартирал градежът на 14 жилищни сгради с 15 жилища в тях и с 2299 кв. м. обща застроена площ, както и на 10 други сгради с 6107 кв. м. РЗП. Спрямо предходното тримесечие броят на започнатите жилищни сгради намалява с 53,3%, жилищата в тях – със 75,8%, а общата им застроена площ – със 76,2%. Броят на започнатите други сгради бележи спад с 61,5%, а тяхната РЗП – с 54,7%.

Коментари

Задължително поле