13 организации искат оставката на Порожанов

Представители на 13 организации в земеделието обявиха, че ще излязат на протест в понеделник под прозорците на аграрното министерство. Снимка: Авторът

Земеделското министерство води сектора към унищожение

Родните плодове и зеленчуци изчезват

Фермери излизат на масов протест в понеделник

Тринадесет браншови организации поискаха оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов на специална пресконференция. Производители на плодове, зеленчуци и биохрани излизат на протест в понеделник, защото според тях това ръководство на министерството работи против интересите им и води тенденциозна политика за унищожаването на сектора.

Те изнесоха данни, според които площите с плодове и зеленчуци у нас са намалели с 1200%. През 1989 г. те са били 360 хил. дка, а през 2018 г. - едва 26 000 дка.

Само около 10 на сто от пипера на базара е български, посочи Георги Василев, председател на Асоциация „Български пипер”. По думите му между 60 и 70% от европарите за земеделие се крадат, като само в картофопроизводството са източени 11-12 милиона лева. В същото време у нас се внасят 180 000 тона чушки на година, а родното производство е едва 26 хил. тона.

Чавдар Маринов, председател на асоциацията на организациите на производители на плодове и зеленчуци, предупреди, че ако не се вземат спешни мерки до 5-7 години българските плодове и зеленчуци ще влязат в Червената книга. Обещаното от ръководството на МЗХГ, че 70% от продукцията в големите вериги ще е българска, не се е случило, посочи той.

Според Слави Трифонов от Националната биологична асоциация с новите рестриктивни разпоредби на министерството има реална опасност от пълното изчезване на българското биопроизводство. През последната година броят на биологичните производители е намалял с над 700 души - от 7400 сега те са по-малко от 6300, посочи Благовеста Василева ат Българска асоциация биопродукти.

Коментари

Задължително поле