13 хил. нови жилища са нужни всяка година

Пазарът на жилища у нас има нужда от 13 хил. нови апартамента на година, а строят под 9 хил.

През 2018 г. са завършени под 9 хил. апартамента

През 2009 г. са реализирали рекордни 20 хил. броя

Недостатъчното предлагане на имоти води до повишаване на цените

Близо 13 хил. нови жилища са нужни всяка година в страната, за да задоволят търсенето на апартаменти. Такова голямо строителство обаче, за последно се е случило през 2009 г., когато на пазара са пуснали над 20 хил. завършени жилища. Броят на имотите в строеж в страната през 2018 г. надмина 21 хил., според обобщени данни на Евростат и НСИ. Но завършените и пуснати в експлоатация са по-малко от 9 хил. за цялата година. Това са най-високите отчетени нива от осем години насам, показват данни, които бяха представени на форум за жилищния пазар в София.

Недостатъчното предлагане на нови жилища влияе върху повишението на цените на имотите, особено в столицата, коментираха експерти. Друга причина за поскъпването на жилищата през последните няколко години са ниските лихви по депозитите. Те карат хората със спестявания да инвестират в имоти, привлечени от очакванията силният темп на растеж на цените да продължи и в бъдеще. За разлика от последните пет години, основната причина за бързото нарастване на цените на недвижимите имоти в периода 2003-2008 г., беше бумът на отпуснатите кредити.

Според анализ на банкова институция, инвестициите в жилищно строителство достигат 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2018 г. Очаква се през следващите три години вложенията да достигнат 4% от БВП, с което ще подпомогнат икономическия растеж на страната.

София има нужда от нови жилищни проекти, коментираха експерти на пазара на имоти. В момента голяма част от купувачите се насочват към южните райони и новите жилищни проекти в кварталите Кръстова вада, Витоша, Манастирски ливади. Те обаче започват да утесняват за такъв голям интерес и има индикации за насищане на пазара там. Експертите споменаха, че инвеститорите в сгради в Германия предприемат нов подход заради големия интерес към имотите и това е намаляване на размера на жилищата.

По отношение на строителството в София имотния експерт Бистра Друмева коментира: “Като инвеститор на жилищни сгради мога да кажа, че най-вече трябва да бъдем отговорни към строежа, като получим не само максимална разгърната застроена площ и максимална печалба, а да направим качествен и устойчив продукт, като пример за това е междублоковото пространството, което се оставя между проектите, както и високите тавани в апартаментите”.

Коментари

Задължително поле