130 хил. евро за къща край Варна

Интересът към селските къщи не е временна мода, породена от коронавируса, а тенденция, която ще се запази и след края на пандемията.

Най-търсени са по-евтините, които се нуждаят от ремонт

Искат спокойствие и чист въздух

Интересът към селата ще се запази и след кризата с Covid-19

В района около Варна средните цени на готовите за живеене селски къщи са между 100 хил. и 130 хил. евро, а на тези за ремонт - между 45 хил. и 65 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Заради засиления интерес цените на селските къщи през последните месеци се покачват.

По-голямо търсене има на имоти с по-ниска цена, които изискват ремонт. Има и търсене на имоти от висок клас, но купувачите на такива къщи са сравнително по-малко. Най-предпочитани са районите в близост до Варна, които осигуряват уединение от градската среда и в същото време са на малко разстояние от града. Най-търсени са къщите в квартал „Изгрев“, местност „Пчелина“, както и „Траката“, „Акчелар“, „Сотира“ и „Свети Никола“. Що се отнася до селата около Варна, най-предпочитаните са Приселци, Близнаци, Кичево, Куманово, Яребична, Орешак.

Купувачите са предимно хора на средна възраст, които вече са отгледали децата си и могат да обърнат повече внимание на собствените си нужди – спокойствие, тишина, чист въздух и дистанциране от стреса на големия град. Продавачи са предимно възрастни хора, за които е трудно да живеят на село и предпочитат да бъдат по-близо до децата си. Възрастните хора имат нужда от аптека, трябва да са близо до болница и магазин за хранителни стоки. А обезлюдените български села не могат да осигурят тези удобства на жителите си. Затова възрастни хора са принудени да продадат имотите си и да се пренесат в по-голям град.
Сключването на сделка със стара селска къща в района на Варна отнема между две седмици и месец и половина, като периодът зависи от скоростта на изваждането на необходимите документи за имота.

В района около Варна няма много проекти за изграждане на нови къщи. Строителните предприемачи са фокусирали дейността си предимно в града. Затова на пазара има предимно стари къщи. Въпреки това някои от тях са в отлично състояние и човек може веднага да се нанесе, без да е необходим някакъв ремонт.

Интересът към селските къщи не е временна мода, породена от коронавируса, а тенденция, която ще се запази и след края на пандемията, смятат брокери на имоти. Хората разбраха предимствата, които дава една селска къща. А след като първите купиха имоти на село, към тях ще се присъединят техни роднини и приятели, които също ще искат да имат място, където да прекарват уикендите със семейството си.

Интересът към селските къщи ще бъде подхранван и от по-високите цени на апартаментите в големите градове. В повечето развити страни пътуването между 10 км и 50 км до работното място отдавна е нещо нормално. Пандемията промени нагласата на българите и за много от тях животът в селска къща се превръща в добра алтернатива на големия град.

Има купувачи от София и Русе

Край Велико Търново дават до 30 хил. евро

Най-желани са тези до 10 км

Във Велико Търново купуват имоти и българи, които са се върнали от чужбина и искат да инвестират парите си.

В района около Велико Търново интересът към покупки на селски имоти също нараства, а търсенето е както от купувачи на средна възраст, така и от млади семейства с малки деца. След като дълго време си стояха у дома много хора имат желание да купят имот край града, където да ходят с децата си.

Търсенето край Велико Търново основно е на нови къщи или на имоти в добро състояние, тъй като купувачите искат да се нанесат в кратки срокове и да ги използват през уикендите или целогодишно. Най-предпочитани са селата в радиус до 15 км от Велико Търново като Беляковец, Леденик, Малки чифлик, Самоводене, Присово, Първомайци, Поликраище.

Цените на къщите в селата на разстояние от пет до десет километра от Велико Търново са между 30 хил. и 80 хил. евро в зависимост от годината им на строителство, състоянието и обзавеждането им. В селата на разстояние над 10 км от Велико Търново цените варират от 10 хил. до 30 хил. евро. Купувачите са предимно млади семейства или на средна възраст, като в повечето случаи са от сфери, които не са засегнати от коронавируса.

В близките до Велико Търново села къщи търсят предимно хора от града. А купувачите в по-отдалечените планински села идват от други големи градове, предимно Варна, София и Русе.

Продавачите са предимно хора, които се местят в друг град или нямат възможност да се грижат за селската си къща и имат нужда от пари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти