135 сигнала за ало измами в Шуменско

Снимка: Архив

До спешния телефон 112 са били подадени 135 сигнала от хора от Шуменско за ало измами. Обажданията са постъпили за първите шест месеца на годината. Част от шуменците са алармирали, че опитват да ги излъжат по телефона и са проверявали подадената информация от непознати.

Междувременно във вторник в региона отново върлуваха телефонни мошеници. Няколко съобщения за опити за измами са получени в дежурната оперативна част на ОДМВР-Шумен. Няколко са разиграваните сценарии, като се използват и стари. Мъже и жени се представят за лекари и съобщават, че близък на семейството е пострадал при инцидент, като искат пари за лечение. Поставени са условия хората да намерят между 10 000 и 15 000 лева. После следва второ обаждане, в което мъж се представя за полицай и казва, че са засекли обаждане, в което става дума за измама. Обясняват на хората, че трябва да съдействат и да оставят исканите от мошениците пари на места, които им бъдат посочени.

В друго обаждане мъж се представил за следовател и казал, че член от семейството има проблем. За целта трябвало да бъде даден подкуп и проблемът ще бъде решен.

От полицията отново настояват хората да не се доверяват на непознати по телефона. Да не дават свои данни, да не съобщават къде живеят и с какви парични суми разполагат. В никакъв случай да не хвърлят през тераси и прозорци пари, искани им за "съдействие на полицията".

Коментари

Задължително поле