Ердоган: Турция е приела 3,6 млн. бежанци, Западът трябва да направи същото

Кметът на Благоевград направи първа копка на модерна спортна площадка в СУ „Арсени Костенцев“

Фандъкова: Създаваме четири индустриални зони в София

Правителството закрива почетното консулство в Монако

Самолет на испанските военновъздушни сили се разби в морето край Мурсия, двама са загинали

Община Търговище с нов главен архитект

Завърши ремонтът на виадукта при 37-и километър на магистрала „Хемус“ към София

С камбанен звън Враца посрещна Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 септември 2019 г.

Мишел Темер заяви, че свалянето на Дилма Русев е било преврат

В село с 8 души възродиха 4 паметника

Община Свищов и УНИЦЕФ ще си сътрудничат по Програмата „Работилница за родители – Да пораснем заедно“ Програмата е универсална и е насочена към родителите на деца до 4 години

България в топ пет с инвестиции по Плана „Юнкер“

Тренировката на Славена Вътова за супер тяло (ВИДЕО)

„Алфа Рисърч“ измери слаба подкрепа за обединение срещу действащи кметове на балотаж

15 млн. евро за иновативен малък бизнес в България

ВИЕНА. От нашия пратеник

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит подписаха гаранционно споразумение за увеличаване на кредитирането на иновативни малки и средни предприятия (МСП) в осем страни в Централна и Източна Европа. Това стана по време на финансовия форум Euromoney.

В рамките на споразумението УниКредит Булбанк ще предложи на българския бизнес кредитна линия в размер на 15 млн. евро при преференциални лихвени условия и намалено кредитно обезпечение. 50 % от кредитния риск на предоставяните кредити ще бъде гарантиран по силата на механизма InnovFin. Максимално допустимият размер на финансиране по схемата в България ще бъде 3.75 млн. евро, а минималният – 25 000 евро.

Изискванията към предприятията, които ще кандидатстват за кредити по тази линия, са да разработват продукти, процеси или услуги, които са иновативни или да се занимават с научноизследователска и развойна дейност. Допустими кандидати по схемата са и предприятия, които през последните 24 месеца са регистрирали поне един патент или са получили награда за иновации от европейска организация.

Схемата ще е с продължителност на действие 2 години като при интерес от страна на бизнеса може да бъде удължена с още една.

Рамковото споразумение позволява на УниКредит да предложи допълнително финансиране на стойност 160 млн. евро за иновативни компании чрез своите банки в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия.

“Това ще бъде инструмент в помощ на страните от Западните Балкани и Източна Европа за насърчаване на иновациите и предприемачеството. Убеден съм, че мрежата от банки на УниКредит в тези осем страни ще насочи допълнително финансиране към компании с голям потенциал, които ще са в състояние да го превърнат в икономически растеж и разкриване на нови работни места“, каза главният изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилберт.

“Имаме ясен ангажимент за подкрепа на малки и средни предприятия в Централна и Източна Европа. Рамковото споразумение с ЕИБ ще ни даде възможност да улесним развитието на малките и средни предприятия в региона на ЦИЕ благодарение на широката ни банкова мрежа. Така местните фирми ще имат по-лесен достъп до финансиране и ще се възползват от по-добри цени.“, коментира Карло Вивалди, директор на УниКредит за ЦИЕ.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.