1500 деца от 90 училища идват в Търново за ромския фестивал ”Отворено сърце”

Близо 1500 деца, учители и родители от 90 училища, както и младежи от доброволчески групи в цялата страна се събират на 8 и 9 юни във В. Търново за петнадесетото издание на Детския ромски фестивал ”Отворено сърце”.

Фестивалът е съвместна инициатива на Център „Амалипе“, Община Велико Търново и Тръст за социална алтернатива.

Откриването на фестивала ще се състои на 8 юни в парк "Марно поле". Веднага след това започва фестивалната програма с изпълнения на всяко от участващите училища. Пред очите на зрителите ще оживее пъстра феерия от ромски, български и други песни, танци, драматизации на приказки, възстановки на обичаи, ученически театър. Паралелно с това в парк „Марно поле” ще бъдат устроени ателиета, представящи традиционни ромски занаяти. Гостите ще могат да опитат традиционен рударски качамак, да отпият калдарашко кафе, да се консултират за бъдещето с Мадам Касандра – Гадателката и т.н.

Вечерта участниците във фестивала ще дефилират с пъстри носии и знамена по централната улица „Васил Левски” в старата столица. Дефилето ще завърши пред сградата на общината, като към него ще се присъединят и официалните гости и заедно ще извият хоро на толерантността.

В 19 часа ще е премиерата на филма „Кремена“, с режисьор Мартин Динков в Библиотечно-информационния център на ВТУ.

Фестивалната програма ще продължи и през целия ден на 9 юни. В 17 часа ще е официалното закриване на Фестивал „Отворено сърце“ и връчване на Голямата награда на Община Велико Търново .

Специално за всички участници във Фестивала, община Велико Търново ще представи от 21 часа аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България