1500 долара глоба за руски правозащитник, критикувал войната в Украйна

Олег Орлов

Той е съпредседател на най-старата и известна руска правозащитна организация

Правозащитникът Олег Орлов беше глобен с около 1500 долара за критикуване на войната в Украйна, предаде БТА.

Орлов, съпредседател на удостоената с Нобел правозащитна организация "Мемориал", беше признат за виновен за публично "дискредитиране" на руската армия след публикация във Фейсбук, в която заклеймил руското нахлуване в Украйна.

Според закон, приет скоро след като Кремъл нареди на войските си да влязат в съседната държава, подобни действия се третират като криминално престъпление, ако се повторят многократно в рамките на една година. Орлов беше глобяван два пъти за антивоенни протести, преди да му бъдат повдигнати криминални обвинения.

Делото срещу него започна през март в московски съд, а Орлов беше заплашен от до пет години затвор, ако бъде признат за виновен. Но в заключителната си пледоария днес прокуратурата поиска съдът да наложи глоба в размер на 250 000 рубли (2500 долара).

"Благодаря на Господ!", въздъхнала с облекчения в съда съпругата на Орлов, след като чула това, съобщи руският новинарски сайт "Медиязона".

Няколко часа по-късно съдията произнесе присъдата и постанови дори по-ниска глоба - 150 000 рубли (около 1500 долара).

"Мемориал", една от най-старите и известни руски правозащитни организации, беше удостоена миналата година с Нобеловата награда за мир заедно с намиращия се в затвора беларуски активист Алес Беляцки и украинската организация Център за граждански свободи.

"Мемориал" е основана през 1987 г. в Съветския съюз с целта да съхрани паметта за жертвите на репресиите на Комунистическата партия. Тя продължи да събира информация за нарушения на правата на човека и да следи съдбата на политическите затворници в Русия, но през последните години Кремъл предприе строги мерки срещу нея.

Организацията беше обявена за "чуждестранен агент", квалификация, която носи със себе си допълнително наблюдение от държавата и е натоварена със силно негативно значение. През годините ѝ бяха налагани огромни глоби за нарушения на законодателството за "чуждестранните агенти".

През декември 2021 г. руският Върховен съд нареди организацията да бъде закрита  - ход, който предизвика възмущение в Русия и чужбина, отбелязва Асошиейтед прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия