1550 евро/кв. м е средната цена на жилищата в София

Нараства делът на купувачите, които търсят големи апартаменти.

Най-голям интерес има към двустайните и тристайните

Купуват в квартали с ново строителство, като “Банишора” и “Малинова долина”

Добър момент за бързи продажби

Жилищата в София продължават да поскъпват и средната им цена достигна 1550 евро/кв. м, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Но повишението на цените е по-бавно от рекордното поскъпване от над 20% през 2022 г. Средният размер на реализираните сделки за покупко-продажба на апартаменти в столицата е около 130 хил. евро.

Двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени за покупка, показват данни на компанията. Превес имат двустайните жилища, но все по-бързо нараства и броят на покупките на апартаментите с три стаи, тъй като хората се ориентират към по-голям семеен дом и разчитат на изгодното банково финансиране.

Новото строителство е най-предпочитано от купувачите и съвсем естествено търсенето в София надделява именно в квартали, които предлагат такова. Това са широкият център на столицата, както и кварталите “Банишора” и “Малинова долина,“ където кипи сериозна строителна дейност. Цените в тези райони все още остават по-ниски в сравнение с други атрактивни и утвърдени зони на столичния град.

С урбанизацията и развитието на инфраструктурата в София, особено линиите на метрото, популярност набират все повече и кварталите “Овча купел” и “Княжево”, отбелязват от компанията за недвижими имоти. Районите на “Младост” остават на топ позиции в търсенето от страна на млади семейства, особено за работещите в близките офис центрове.

След пандемията хората разбраха колко е важно да имат лично пространство в жилището и голяма тераса. Нараства делът на купувачите, които търсят големи апартаменти, жилища в затворени комплекси и сгради със собствен двор, партерни апартаменти с тераса-двор или апартаменти с големи тераси.

Имотният пазар продължава да е изключително активен. Голяма част от търсенето все още остава неудовлетворено, което дава възможност за сключване на бързи сделки при доста атрактивни нива за продавачите. От консултантската компания посочват, че настоящата ситуация е много добра възможност за продавачите да реализират атрактивна печалба от своите имоти.

Средните цени на жилищата в градовете Пловдив, Варна и Бургас почти се изравняват, като в момента там продават апартаменти за около 1150-1200 евро/кв. м. Разбира се цената на всеки конкретен имот зависи от много фактори като локацията му, качеството на строителството и дали е обзаведен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти