17 станаха жертвите и 45 ранените от терористичните атаки в Индонезия

Броят на загиналите при терористичните атаки в три църкви на индонезийския град Сурабая се увеличи до 17. Ранените са 45 души, съобщи в понеделник полицейски служител според новинарски портал "Детик", цитиран от ТАСС.

Атаките срещу трите църкви в Индонезия бяха извършени от шестчленно семейство, върнало се наскоро от Сирия. Изданието Strait Times цитира началника на полицията Тито Карнавиана, който изброява участниците в атентатите, като бащата се взривил с автомобил в едната църква, във втората с мотоциклет влезли синовете му на 16 и 18 години, а в третата - майката с двете си момичета на 9 и 12 години. Именно жената причинява най-много жертви.

Първият взрив избухна край католическата църква "Св. Мария" в град Сурабая на остров Ява в 7:15 сутринта по местно време в неделя, следващите два взрива с интервал около 5 минути - в същия град. Вторият взрив избухна в протестантска църква, третия - в евангелска петдесятна християнска църква.

Групировката „ Ислямска държава“ (ИД) пое отговорност за нападеният а. Досега ИД е поемала отговорност за няколко атентата в Индонезия, повечето от които са били извършвани от екстремисти от нейното разклонение „Джамаа аншарут даулах“.

През януари 2016 г. ИД пое отговорност за самоубийствена атака в Джакарта, при която загинаха четирима въоръжени с огнестрелно оръжие джихадисти и четирима цивилни. През май миналата година ислямските екстремисти извършиха атаки срещу автогара в Джакарта. Според президента на Индонезия Джоко Видодо, който посети местата на атаките, терористите са извършили "варварски, нечовешки и страхлив акт". "Тази терористична атака, за която като самоубийци са били привлечени деца, е престъпление срещу човечеството и няма връзка с религиозни въпроси", подчерта Видодо.

Коментари

Задължително поле