170 лв. повече за парно

С 24 лева ще се увеличи месечната сметка в София

Ново увеличение може да има от Нова година

С близо 170 лева повече ще струва парното за тристен апартамент в София тази зима. Причината е увеличението на два пъти на цената на топлоенергията през годината. От юли парното и топлата вода в София поскъпнаха със 7,5%, а ново увеличение ще има от октомври – с 8 на сто. Така за новия отоплителен сезон сметките ни ще са с близо 16% по-високи спрямо предходния. Ако средната за тристайно жилище през миналата зима е била 150 лв. на месец, то през тази вече ще е 174 лв. или с 24 лева отгоре.

Най-голямо за година е повишението на цената в Бургас - с 23% спрямо миналата зима. В Плевен сметките ще са с 21% нагоре, а в Пловдив – с 9,6 на сто.

Значително е поскъпването на топлото и в Разград и Враца, където цената на парното се покачва съответно с 13,2% и 12% за година.

Комисията за енергийно и водно регулиране оправда увеличението с повишението на природния газ от 1 октомври с близо 14 на сто.

По време на общественото обсъждане на новите цени председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че решението при една и съща цена на природния газ да има над 20% увеличение на цената на парното е аргументирано и прозрачно. Причината била, че топлофикациите са направили инвестиционни разходи през годините, които не могат да не бъдат признати.

Коментари

Задължително поле