Лидерът на германската либерална Свободна демократическа партия: Ердоган се държи като Хитлер

След неуспешния опит за преврат в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган  прави същото като Адолф Хитлер след запалването на Райхстага. Това обяви в интервю за днешния брой на в. "Билд ам зонтаг" лидерът на германската либерална Свободна демократическа партия (СДП) Кристиян Линднер, предаде Ройтерс, цитирани от БТВ.

Линднер вижда паралели между поведението на Ердоган и последиците от палежа на Райхстага през 1933 г., представен от нацистите като комунистически заговор срещу правителството и използван от Адолф Хитлер да оправдае масовото погазване на гражданските свободи.

"Наблюдаваме държавен преврат отгоре, както през 1933 г. след запалването на Райхстага. Той изгражда авторитарен режим, предназначен само за него", смята германският политик.

По думите му заради погазването на правата и свободите на индивида в Турция Ердоган вече не може да бъде партньор на Европа.

Коментарът на председателя на СДП е напълно идентичен с мнението, което изрази вчера лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Той заяви в интервю за в. "Пресе", че Ердоган използва неуспешния опит за преврат така, както Хитлер е използвал палежа на Райхстага, за да се сдобие с повече власт.

Ердоган яростно отхвърля твърденията, че правителството му може да стои зад опита за преврат, който приписва на последователите на духовника Фетхуллах Гюлен. Властите твърдят, че турският президент за малко се е разминал със смъртта в нощта на 15 срещу 16 юли.

СДП няма депутати в германския Бундестаг, но преди беше малкият коалиционен партньор в правителството на канцлера Ангела Меркел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа