183 прасета за два уикенда отстреляха на територията на горското в Омуртаг

11 прасета от един излет се отчетоха ловците от дружинката в село Длъжка поляна, похвали ги директорът на горското в Омуртаг Красимир Николов.

Абсолютен рекорд от 183 прасета за два уикенда поставиха ловците на територията на Държавното горско стопанство в Омуртаг. Това съобщи директорът му Красимир Николов.

От Североизточното държавно предприятие в Шумен, в чиито обхват е стопанството, потвърдиха, че това са най-добрите ловни резултати към момента.

Дивечът е отстрелян при излетите на 24 ловни дружинки от 2 сдружения. По данни на горското има увеличение на популацията на дивите прасета в района, за които се полагали много добри грижи.

Най-големият екземпляр, застигнат от точния мерник на ловците, бил 250-килограмов.

От отстреляния дивеч са взети проби за лабораторни изследвания, като засега само в една от тях е установена трихинелоза и останалото месо било годно за консумация.

На територията на стопанството, което обхваща 32 000 хка от общините Омуртаг и Антоново, няма установени случаи на Африканска чума по свинете, каза Николов, който уточни, че стопанството от три страни е заградено от зони, където е потвърдена опасната болест. Взети били обаче превантивни мерки и ограничено навлизането на хора в горските територии, като под строг контрол били и дърводобивните фирми.

Четири екипа, с участието и на полицаи, пък следели безопасността както на лова, така и на обработката на месото, за да не се допуска разнасяне на зарази по ловните полета.

Коментари

Задължително поле