Морбили срещу ваксина

Морбили, позната още като дребна шарка, е силно заразна болест. Протичането й в повечето случаи е съпътствано с редица тежки усложнения, които могат да доведат до летален изход.

Заболяването е толкова заразно, че само няколко минути в едно и също помещение с болен гарантира инфекция на всеки, който не е имунизиран или не е преболедувал вече. В този контекст е добре да се повдигне отново въпросът за задължителното ваксиниране. Аргументи за и против винаги ще има, особено след като в общественото мнение веднъж вече е посято съмнение в действието на тези препарати.

Едва ли има смисъл да се убеждават онези родители, които са против имунизациите, че ако е спазен, задължителният календар е един от гарантите за оцеляване на поколенията им. Но има смисъл от поставянето на този въпрос. Защото, когато има питане, има съмнение; има ли съмнение, има индикация за проблем, тревожност, търсене на решение.

И така - съществуват опасения за румънска връзка при две от огнищата на морбили у нас. Щамът в северната ни съседка обаче не причинява смъртност 1:1000 случая, а 1:200. На 200!

Самият вирус може в острата фаза да засегне както мозъка, така и белия дроб, и сам по себе си да предизвика смъртоносно заболяване.

Освен това морбили потиска имунната система и води до вторични бактериални инфекции - другото, от което се умира, предупреди началникът на детската клиника в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. На трето място, в част от случаите, едно на няколко хиляди, се получава усложнение, което се проявява след около 10 и повече години. Става въпрос за заболяване на мозъка (подостър склерозиращ паненцефалит), завършващо летално.

И отново - колко по-страшна, по-опасна може да бъде имунизацията, изграждаща пожизнено в организма антитела срещу морбили? Основна предпоставка за епидемичните взривове е слабият обхват на ваксинациите сред населението. В България почти всички заболели от шарка, която всъщност е дребна само що се отнася до названието й, са неимунизирани.

(Обичайно симптомите на морбили са температура, кашлица, течащ нос, сълзящи очи и обрив, който започва зад ушите и се разпространява надолу по тялото. Когато изчезне, на негово място остават за около месец тъмни петънца по кожата.)

По официални данни на 92% от населението са поставени ваксини при нужен обхват от най-малко 95%. В действителност и числото 92 не е реално. Това пролича по време на епидемията през 2009-2010 г., когато морбили засегна 24 000 души, а 24 от жертвите бяха деца.

Въпреки усилията на здравните власти оттогава да се подобри обхватът на ваксинациите, останаха много пробойни в задължителния календар, които в условията на бушуваща епидемия в Европа, тепърва ще се броят. Показателен в това отношение е и фактът, че на две от жените, заболели от морбили у нас, са били поставяни ваксини, но само по една от общо две необходими дози. Най-уязвими, разбира се, остават неимунизираните. В голямата си част те са маргинални в социален и икономически план групи от ромски произход и това едва ли е изненада за някого. Ромската общност, освен всичко останало, има катастрофално нисък колективен имунитет.

Като цяло специалистите по заразни болести у нас очакват раздвижване на огнищата на шарка, а в Пловдив здравните власти вече се запознаха със ситуацията отблизо. Около 100 неимунизирани деца от ромския квартал “Столипиново” се издирват за наблюдение и ваксинация. Към 23 март осем са заразените с морбили в страната. Сред тях са 7-месечно бебе и 2-годишно дете. Пробите на доказаните случаи се изпращат в референтна лаборатория в Европа.

Освен в Пловдивско здравните власти са мобилизирани и в крайдунавските градове поради близостта до огнището на заразата - Румъния.

До края на март общопрактикуващите лекари в област Велико Търново трябва да представят информация в Регионалната здравна инспекция за обхвата на имунизациите срещу морбили, посочи д-р Ирина Млъзева, директор на дирекция “Надзор на заразните болести”. Тя напомни, че ваксината за този вид шарка е задължителна. Препаратът е комбиниран - срещу морбили, рубеола и паротит. В момента той се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията е на 12 години. Джипитата са задължени да изготвят справка за обхвата от 13 месеца до 18 години на своите пациенти.

В сряда, 22 март, беше създаден Национален координационен съвет за контрол и управление на увеличаващата се заболяемост от морбили към Министерството на здравеопазването.

Съветът е съвещателен орган към ресорния министър и има за задача да анализира епидемичната обстановка в страната по отношение на морбили, да предлага мерки за ограничаване разпространението на заболяването, както и да обсъжда и оценява етапното изпълнение на мерките. Той трябва да изготвя и представя на здравния министър д-р Илко Семерджиев актуална информация за епидемичната обстановка.

Румънски търговци внасят заразата

Има съмнения за “румънска връзка” при две от огнищата на морбили в Пловдивско - в кв. “Столипиново” и в с. Златитрап. Едно от семействата със заразено от дребна шарка дете в циганската махала в града под тепетата има роднини оттатък р. Дунав, където върлува епидемия от морбили. В Златитрап и близките села са засичани търговци от Румъния, които договарят изкупуване на плодове и зеленчуци от местни селскостопански производители. Тъй като инфекцията се предава по въздушно-капков път, не е изключено заболяването в региона да е внесено от северната ни съседка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари