Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Гърция стяга още режима за движение по пътищата За антирадар наказват с 2000 евро, за АТВ по асфалтов път - с 1000 евро

Тръмп гони десетки руски дипломати заради случая „Скрипал“

Доналд Тръмп осъди ислямистката атака във Франция

Сняг вместо сафрид за рибарите Мъртво вълнение край Ченгене скеле

Прибраха се повечето българи, пострадали при катастрофата в Египет

Финландски депутат: Пучдемон е заминал от Финландия за Белгия още снощи

Хиляди румънци на протест срещу абортите

Косово получи телефонен код, вече няма да използва сръбския

Почина писателят Филип Кер

Откриха записки за „Ислямска държава“ в личните вещи на терориста от Треб

Камелия възбужда селски футболисти Фолк дивата с епизодична роля в сериала “Скъпи наследници”

Румен Радев ще участва в отбелязването на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

Тони Димитрова разкара Иван Ченов Китаристът бил комарджия

Андрей Ковачев: Преговорите за името между Македония и Гърция навлизат във финална фаза

2. Кунева и корупцията

Продължение от вчерашния брой

Напълно по правилата на конспиративната дейност и най-добрите превратаджийски практики, целият месец юли 2016 г., в пълна секретност, се подготвя ударът, който ректорът на Медицинския университет Вихра Миланова нанася от 1 август 2016 г. когато всички са в отпуска. Чистка на ръководители на ключови позиции в ректората, назначения на спуснатите u кадровици Петранка Семерджиева (фамилията Семерджиева не е съвпадение) и Жасмина Мирчева (за което в. „Труд” вече писа).

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кунева и корупцията

Когато целият ръководен академичен състав реагира (в началото на август) одитът на Кунева, който тече, получава указания да направи и невъзможното за очерняне на университета и най-вече на бившия ректор. Нетърпеливата Миланова започва да пише доноси до Главния прокурор още преди края на одита („Труд” разполага с копие от пасквила), облягайки се на предварителни данни на одита.

Поръчков ли е поръчковият одит? Ето няколко примера: прословутото обвинение, че в МУ-София са били приемани незаконно чуждестранни студенти без изпит (а с тест) на английски по химия и биология, уж щяло да се провери и в другите медицински университети. В окончателния одитен доклад №8007-40/14.09.2016 на един МУ въобще не се разглежда начинът на прием на чуждестранни студенти от ЕС (стр. 43-46). Говори се за надвишен капацитет, но не се коментира дали чуждестранните студенти са приемани с изпит. понеже не са! По думите на ректора му „Одитът ни даде възможност да се преустроим в движение” и принципността на Кунева се свежда до „широко затворени очи”.

На следващо място, бившият главен секретар на МУС и акад. Ваньо Митев ще дават обяснения в съда защо на мястото на дадена за скрап стара кола на Ректората са закупили джип. В МОН много добре знаят, че несравнимо по-бедни държавни университети имат на разположение джип „Мерцедес”, „Ауди” и други марки висок клас коли. Например, в друг одитен доклад № 8007-80/22.12.2016 г. от стр. 22 е видно, че един значително по-малък от МУС медицински университет е купил 5 неупотребявани автомобили, а на стр. 23-24 е посочено, че са закупени и 2 бр. товарни автомобили.

Сумите за купуването им обаче, удобно не са посочени в доклада. В същия окончателен одитен доклад № 8007-80/22.12.2016 на същия МУ доброжелателният одит е пропуснал да отбележи закупуването и на 46 футова яхта Bavaria на стойност близо 550 хиляди лева (275 хиляди евро). Купуването на МПС-та и яхта е похвално, тъй като университетът очевидно е в добро финансово състояние, но е странно как купуването на един джип от МУС е престъпление, а купуването на яхта на стойност 4 пъти по скъпа и други 7 МПС, от които 5 нови леки автомобила и 2 товарни, не представлява проблем.

За сведение на г-жа Кунева, в Турция има ректорски коли, на които няма цифров номер, а пише „ректор”, а в САЩ някои ректори, дори декани ползват и вертолети. А какво би ставало ако МУС си бе купил яхта?
Какво щяхме да прочетем в медиите?

Поръчковият одит на Кунева си свършва работата. Всички ректори се снишават, никой публично не се изказва против линча на МУС и получават за награда одити през розови очила.
По време на одита на Кунева, обаче,

одит на Сметната палата дава максимално положителна оценка на МУС,

а именно: „заверен годишен финансов отчет без резерви“. Ректорът Миланова, за голяма учуда на проверяващите, е крайно разочарована, че няма проблеми и упреква одитиращите, че не са си свършили работата както трябва!

Няколко месеца по късно Кунева в началото на 2017г. праща втора проверка на Сметната палата, белким намери нещо. Какво ли би се случило на МУ-София, ако бе изпаднал в ситуацията на Софийския университет-постоянни откази на Сметната палата да завери годишните им финансови отчети? Почва денонощно ровене в досието на акад. Ваньо Митев. Имиджът му трябва да бъде сринат, общото събрание – сплашено, а останалите университети да знаят какво ги чака, ако не слушкат.

Зам. министър председателят и министър на образованието и науката Меглена Кунева, проф. Миланова и други “доброжелатели” на акад. Митев почват совалки и уведомяват държавното ръководство, прокуратурата, ДАНС, ГДБОП, АДФИ, НАП и т.н. на най-високото възможно ниво за „големи нарушения“ в най-богатия университет в България. Общото събрание трябва да се състои на 11 октомври 2016 г. Щабът на проф. Миланова изготвя списък от 65 преподаватели, членове на общото събрание, които трябва да бъдат пенсионирани ударно, въпреки, че имат гласувано удължение от Академичен съвет. Набелязана за уволнение е дори съпругата на акад. Митев, която е далеч под пенсионна възраст и има над 30 г. лекарски и преподавателски стаж.

Ден преди общото събрание деканът на факултета по дентална медицина проф. Филчев е търсен от тричленка да му бъде връчена заповед за пенсиониране. Заповед за дисциплинарно уволнение е подготвена и за акад. Митев, който е в болнични. Той е извикан сутринта на 11 октомври (датата на Общото събрание) в следствието, където му е казано да се яви след 3 дни за повдигане на обвинение. И проф. Филчев, и акад. Митев се добират до залата във ВМА, където трябва да се проведе общото събрание по вътрешни връзки, за да избегнат връчване на заповедите им, съответно за пенсиониране и уволнение.

Вместо да организира общото събрание, което е задължение на проф. Миланова като ректор, тя го обявява за нелегитимно и започва да залива административния съд с искания да бъде обявено за незаконно. Поради юридическата абсурдност на искането на Миланова административният съд, включително Върховният административен съд, потвърждават законността на Общото събрание. Това не пречи на юриста Кунева да обяви, че стои твърдо зад проф. Миланова, а изборът на проф. Виктор Златков бил „на тъмно“, „непрозрачен“ и „нелегитимен“.

Легитимно избраният, съгласно решенията на административния съд, нов ректор Виктор Златков започва да работи под изключително силен външен натиск, организиран от Кунева. Медиите направо съсипват акад. Митев с откровени клевети – бил си дал огромен хонорар (по-късно се оказва, че това са изплатените му неползвани отпуски за 8 години), раздавал хонорари на дъщерите си и съпругата си (проверките на следствието, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) доказват, че това е най-обикновена клевета), ходел на екзотични командировки (проверявани от следствието и АДФИ без забележки) и т.н, и т.н. По изчисления на КПУКИ излизат 104 публикации в националните медии и 12 в регионалните. Както вече в. „Труд” писа, посочените изключително сериозни проверки оневиниха акад. Митев и не откриха страховитите нарушения в МУС, за които мечтаеха Миланова-Кунева.

Въпреки огромния административен и медиен натиск
общото събрание категорично се дистанцира от проф. Миланова и я отстранява от поста ректор на МУ-София. Административният съд не се повлиява от оказания му груб политически натиск и застава зад решенията на ОС. По думите на висш съдия от Административния съд за 20 годишната си практика не си спомня такъв груб натиск, както този за провал на общото събрание на МУС.

Кунева, обаче, засилва административния натиск. Непрекъснато притиска прокуратурата с измислени нарушения. Месеци наред подписалите се за отзоваване на Миланова са привиквани в Националната дирекция на полицията за идентификация на подписите си. От месец юни 2016 г. досега, в МУ-София на практика се върши само минимална рутинна дейност за функциониране на университета, понеже цялата администрация обслужва огромния брой проверки от МОН, Сметната палата – 2 проверки, АДФИ – 9 месечна проверка, завършила с доклад от 511 страници и още 24 тома по толкова с доказателствен материал, НАП, КПУКИ, следствие и прокуратура, Национална дирекция на полицията и др.

Кунева хвърли всичко възможно, за да смачка непокорния МУ-София, а сега невинно заявява, че тя видите ли, не се заяждала с университета, а с нея се заяждат. Дали друг университет би издържал на такъв тормоз? Защо членовете на общото събрание на МУС застанаха зад бившото си ръководство и не повярваха на клеветите срещу бившия си ректор и не се огънаха пред натиска и заплахите на отбора Миланова-Кунева. Много просто: представете си ректор, който заварва университета с оскъдни финанси, същата година започва световна финансова криза, на следващата година се орязват бюджетите на университетите с 30% и въпреки това всяка от тези години повишава заплатите от 10 до 30 процента, ремонтира цялата материална база и оставя 100 милиона! Оставя МУС на първо място във всички класации.

Вместо г-жа Кунева да извика акад. Митев, тогава действащ ректор и председател на съвета на ректорите, на разговор как е постигнал тези смайващи резултати и какво може да се направи с цел този пример да се мултиплицира, тя планово подготвя атака с поръчков одит и буквално смазва най-успешния университет в България за последните години по време, когато той трябва да чества 100 години. Защо прави това? Имат ли нещо общо между апетитите на другия брат на Кунева, строителен предприемач в криза, и крупните обществени поръчки, които предстоят в МУС?

Кунева и НДК

В последния брой на „Галерия” журналистът Иво Димитров пише: „Предупредихме още преди 2 години, че с ремонта на НДК се готви гигантска кражба” и отново се замесва името на Кунева. И АЕЦ, и МОН, и МУС, и НДК и всичко, до което се докосне Кунева, замирисва не на борба срещу корупцията, а на заявка за такава. Това е причината българският избирател да не се довери на кресливите възгласи на Кунева, Д. Вълчев, М. Танев и сие за борба с корупцията, а да ги изхвърли от политическата сцена. Има и друг факт – „дясната Кунева” разби дясното пространство и подлуди десния избирател. Отврати и предоверилите u се излъгани интелектуалци с псевдоборбата си с корупцията. Не е ли време, „цялата държавна мощ”, която Кунева хвърли срещу МУС, да се заеме и с нея?”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Само при споменаване името на кривата джука, по тялото ми избива ортикария, появява ми се херпес на устата и форункули по главата, започват да ме измъчват хемероиди.
  Това нечистоплътно животно, тази шунда миризлива е горгоната на България. Алчността и за пари и власт се равнява на сумата от всички чиновници работещи на 5 авеню в Ню-Иорк. Тя заслужава възможно най-мъчителната смърт, там между мъртвте реактори на Козлудуй. Това е Юда в пола. По-лошо! Юда е предал един човек, а тази шушумига цял народ. Хиляди престъпления! Не сме зрава нация, това е горчивата истина. Може би отговора е в Пеевски, Василев , Цацаров, Цветанов, Борисов, Симеонов, и черно-белите портрети на Андрй Луканов, Крокодола, Самоковеца, Илия Павлов, бай Миле, Васил и Георги Илиеви и др.знайни и незнайни бойци на тихия фронт. Бях

 2. ме 9 000 000, останахме 6 500 000.
  От тези 6 500 000 повече от половината деца и старци. 600 000 паразитиращи цигани и още толкова недолюбващи турци. Те тази национална катастрофа ни я докараха мултикултурализма и западната демокрация. Кога са ни уважавали Англия, Франция, САЩ.
  Дайте един пример, поне един. Всичката възможна пяна изплува в последния четвърт век.
  Кучката Кунева е рожба на извратената комунистическа партия. Стотици деца на партийната върхушка, ченгнта и тяхните доносници разграбиха държавата. Тяхните деца с откраднатате от народа пари се учат в престижни университети. А образованието в Б-я е под всякаква критика. Къде са Ботев, Чинтулов, Вазов, къде е стихотворението за балканджи Йово, къде са актуалните Хр.Смирненски и Н.Й.Вапцаров, къде е българската православна църква. Кунева, Паси, Костов ни донесоха нищета, бедност немислима за европейска страна и 500 джамии. Вахабити и мангасари дерибействат по градове и села.
  Правим се, че има правосъдие, когато всичко се решава под масата.
  Кое не е вярно от горе написаното?
  Кой ще върне 2 500 000 българи и достойнството на суверенна България?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.