2 млрд. евро по-малко пращат емигрантите

Ще се отрази на икономиката ни

С над 2 милиарда евро по-малко се очертават преводите у нас на българите от чужбина, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

“Това е важен макроикономически показател за българската икономика. Ако добавим дохода на българите, които отиват в чужбина краткотрайно на работа, не са трайно емигранти, ще получим сума от над 2 милиарда евро годишно за миналата година, това са около 3,3% от Брутния вътрешен продукт, или ако щете 5,5% от цялото потребление в България”, посочи пред Лъчезар Богданов.

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните семейства, според данните на Българската народна банка. Докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия период на тази година е едва 266 млн.

“Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската икономика. За домакинствата, които получават редовно текущи трансфери - това ще e сериозен удар върху дохода”, посочи Лъчезар Богданов.
“Част от домакинствата използват спестявания, натрупани по този начин за по-сериозни покупки - на жилища, лечение. Това обаче краткосрочно не е фатално”, заяви експертът.

Коментари

Задължително поле