На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Горивата може да поскъпнат с до 10 ст.

Берен Саат и Къванч Татлъту отново заедно на екран

20 жени от ФБР арестуват наш разузнавач в САЩ Пеню Костадинов е задържан в зрелищна акция в сърцето на Манхатън

Агентки на ФБР извеждат Пеню Костадинов с белезници от ресторанта в Ню Йорк.

Пеню Костадинов (75 г.) е pоден в карнобатското село Кликач. Завършва езиковата гимназия в Ловеч, а после Института по хранителна промишленост в Москва – машинен инженер. През 1970 г. го привличат кьм Научно-техническото разузнаване. Той е единственият български разузнавач, лежал в затвор в САЩ. Обвиненцето срещу него е шпионаж. На 23 септември 1983 г. 41-годишният тогава Костадинов е арестуван в Ню Йорк в зрелищна акция на ФБР сьс „свръхсекретни документи на американското правителство по въпроса за ядрената енергия“, обвинен е в конспирацця с ядрени оръжия. След две години в затвора на 11 юни 1985 г. на прочутця мост „Глинеке“, намиращ се на река Хавел мечу Потсдам и Западен Берлин, се случва най-важната размяна на шпиони в историята на Студената война – cpeд тях е и Пеню Костадинов.

През 1970 г. Пеню става щатен служител в отдел „Научно-техническо разузнаване“ (НТР) към Първо главно управлание на ДС. Преминава през вътрешна школа, а по-късно изкарва и едногодишно обучение в КГБ в Москва. През 1972 г. малко скоростно Пеню Костадинов е изпратен в търговското представителство към българското посолство в Ню Йорк, където работи под прикритието на сътрудник, но всъщност се занимачва с промишлен шпионаж.

След установяването му в Ню Йорк първата информация по искане на министерството на земеделието, която той изпраща в България, е за капковото напояване. Изкарал три години в Ню Йорк и се върнал в България.

В капан

През 1979 г. Костадинов заминал за втори път за Ню Йорк. С него са съпругата му и двамата му невръстни синове. Една вечер покрай свой познат – български специализант, Костадинов се запознава с американски студент. След размяна на визитки и няколко срещи българинът дал списък на студента да му осигури общодостъпни материали и публикации, за да го тества. Американецът се съгпасил, тъй като за услугата щял да вземе пари.

На 23 септември 1983 г. американецът поканил българина да се видят в тих и уютен ресторант на последния етаж на сграда в самия център на Манхатън. Заведението тогава се оказало пълно с хора, а около масата непрекъснато сновели сервитьорки. Докато отпивали от питиетата, студентът извадил дебела книга. Впоследствие ще се окаже, че това е „Доклад за инспекцията на Невада“, с информация за ядрени орьжия.

Към 19, 15 ч. двамата се разделили. В този момент на излизане от сградата Костадинов чува: „На колене, ръцете горе.” Още преди да се усети, той е обграден от агенти на ФБР. По-кьсно ще разбере, че целият ресторант е бил под контрола на тайните служби, всички присъстващи били специални агенти, дори сервитьорките. Всьщност той е арестуван от 20 сътрудници на бюрото, като повечето са жени, а обслежващият персонал целият е подменен с хора на ФБР. Навсякъде са гоставени подслушвателни устройства и камери. Когато арестуват мъж, от ФБР изпращат жени – така е по-ефектно.

Първите дни той изкарал в предварителния арест, който представлявал транзитен пункт. Макар и зад решетките, той успява да се сприятели в затвора с интересни хора. Най-интересната група арестанти била от ирландската групировка ИРА. Сближава се с Майкъл О’Рурк и Джозеф Дохърти. Друга забележителна група, с която общувал, били италианците_ Сред тях е легендарният сицилианец Микеле Синдона, който бил член на Коза ностра, банкер на известната фамилия Гамбино. Прякорът му е Банкера на папата, защото бил свързан с прочутата банка „Амброзиано”. Пеню си взел учебник по италиански от библиотеката в затвора и изкарал при него кратък езиков курс. В онези години България е обвинявана за атентата срещу Иоан Павел II и Синдона му споделил, че е убеден, че България няма нищо общо с това. Думите му били: „Да се стреля по папата от българин, винаги съм казвал, това не е вярно.“ Когато нашите идват на свиждане при Пеню, той веднага им го казал.

Размяната

Едва към средата на 1985 г. при едно свиждане нашият консул подсказал на Костадинов, че се готви размяна. Фактически преговорите за това се водили две години от немския адвокат д-р Волфганг Фогел. Първоначално се преговаря за Костадинов, за поляка Мариан Захарски и за германския физик проф. Алфред Цее. След месец обаче американците искат професорът да бъде изваден от групата – бил пожелал убежище в САЩ, но после се отказал. Освен това американците правят и неуспешен опит за вербовка на Захарски, който незабавно протестирал срещу това. След няколко совалки и срещи от двете страни се стига до размяната – към тримата е прибавена и 68-годишната гражданка на ГДР Алис Майкълсон – куриер на руското контраразузнаване. Решението е: размяна на четирима агенти от Изтока за 25 от Запада.

Сутринта на 11 юни 1985 г. надзирателят влиза в килията на българина и му казва: „Ставай и се обличай.” Отвели го при непознатите за него Захарски и Цее. Сложили им белезници и вериги през кръста и всеки с отделна кола се отправя за военната база в Ню Джърси. Качват се в самолета, а към тях се присъединява и Алис. В самолета Пеню отказал храна и дори да ходи до тоалетната. Веригите и белезниците са на него. Първо кацнали във военна база в Мюнхен. Оттам – за Западен Берлин с друг самолет, а до източната част на Берлин – с бусче.

Посрещнали ги местните и адвокат Фогел, било пълно и с фотографи. Западните шпиони, които трябвало да бьдат разменени с агентите от Изток, били германски дисиденти – хора, които са искали да избягат и са ги хванали. Сравнението четирима на 25 не бива да се смята, че е равносилно. Вътрешният министър на ГДР Ерих Милке казал тогава, че би разменил Пеню Костадинов и за 100 американски шпиони.

Самата размяна минала без помпозност и фанфари. Пеню Костадинов е облечен с костюма, с който е арестуван през 1983-та. Тръгват по моста „Глинеке”, а от другата страна ги очакват. Промяната за бьлгарина била толкова кардинална, че той не знаел къде е – не можел да отреагира като хората. Отишли в зала, където има кратко посрещане. От българска страна е зам.-вътрешният министър Иван Горинов. Семейството му – съпругата и двамата синове, още живеели в САЩ, Идват си в България няколко дни след размяната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (37)

 1. най-после и цялата истина:
  Всички „български разузнавачи“ са агенти на КГБ!
  Днес те получават български пенсии от българския бюджет, събран от данъците на всеки един българин заради това, че са имали трудов стаж към кремъл!

  1. Ц. В статията не пише дума аа това което ти пишеш… така, че си пий хаповете е изплюй онуй дет си налапал да ти пълни главата с акъл…
   Пп. В статията пише обаче, че германските шефове са ценели нашия и какви безродни подлоги са били нашите седерасти като филип фимитров и другите нефели околи него.групичката около него

   1. Пише, пише, ама трябва малко акъл да го видиш. Но от руски трол акъл да се иска е прекалено оптимистично.

 2. Тя цялата държава е завладяна от тези „РАЗУЗНАВАЧИ„ фабрики , държавна администрация има ли място където да не са завладели. Казва се ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА място за обикновенни хора само като изпълнители добре контролирани. Така е по целият свят живеем в един свят управляван от хора който не са си изживели детството и игрите на стражари и апаши. Именно такива комплексари управляват и си играят на войници и на лоши и добри, а действителност са еднакви и по мислене и по действие. малтретират уж с легални средства нормално мислещите. Разузнавачи , разузнавачи непораснали дечица и неизживели детството си това е истината за тези хора .

 3. Интересно защо бай ви Пеню не е имал дипломатически имунитет, след като работил в посолството като някакъв. Познавам личности, работили за НТР. Сигурно един на хиляда е свършил някаква полезна работа. Основно се е работило за СССР, затова и са обучавани от КГБ. А написаното в статийката е все едно взето от роман на Б. Райнов, толкова е левашко. За посоченото „престъпление“ не биха осъдили в САЩ и за един ден. Аз бих казал: Пеню, кажи си, кажи каква е истината! А най-тъпото нещо беше размяната за 25 американски „шпиони“, които се оказали дисиденти. И видиш ли в затвора Пеню попаднал на хора и то не какви ами американски мафиоти, които го светнали за истината за атентата срещу папата. След като прочетох тази вопиюща глупост се върнах на началната страница, за да се убедя, че не чета Работническо дело от 1979г, а „Труд“ от 2017.

  1. Няма какво да гледаш. Ти и 79та си бил същия идиот кат сега…

  2. А най великото в тая измислица e дето го арестували 20 жени. Че не са достатъчни 2, ами 20. И пращали жени като арестували мъже. Интересно като арестуват жени мъже ли пращат. То тогава във ФБР трябва да работят 90% жени, като се има пред вид пола на повечето „разузнавачи“. То бива тъпотия, ама Труд надминава себе си.

 4. Редовно коментиращите форумни чекиджии „под прикритие“ отново надуват евроатлантическите си вувузели и подлагат на съмнение героизма на български разузнавачи. Добре, че сте малцинство, боклуци!

  1. Събирал информация за КГБ. Не е герой, а предател.

 5. Този човек е герой.Защото е защитавал България.А всички писачи преди мен сте пасмина.

  1. И какво точно е защитавал? Капковото напояване?

 6. Мостът на шпионите между Западен Берлин и Потсдам не е „ГлинЕке“, а „ГлинИке“!

 7. Интересна и малко позната история на един достоен българин. Да е жив и здрав дълги години и да седне и да я опише от първо лице.

  1. Описал я е и още как!
   Похарчили са за него 40-50 хиляди долара – за защитата му. Въпреки че е имал дипломатически имунитет.
   Разменен е заедно и само с други от КГБ.
   След освобождаването си е „живял“ 3 години в москва.
   Вестник „Преса“ бр. 24 от 25 януари 2012 г. страници 18 и 19
   хттпс://issuu.com/pressadaily/docs/03-024sm

   1. Къде прочете за 3 г. Москва да го видя и аз?

    1. Не е ли по-лесно да питаш работодателите си от пАсолството, вместо да се мориш да четеш. При твоето образователно ниво ще те озори четенето.

     1. мдааа… поредната евроатлантическа лъжа и партенка… не е случайно, че все отрепки и олихофрени приемате плевнелиевите ценности…

 8. Бих искал да се гордея с това което сме направили, изградили, а не с това което сме откраднали, защото не сме могли да го направим ние.

 9. Божеее,чета и не мога да повярвам,че отделяха тлъсти суми от изкараните с пот на челото пари и ги даваха щедро на боклуци като горния ,,Испионин’’! Първото му грандиозно дело в полза на ролината било да събере информация за капковото напояване! А бре пезевенгин ,иди при първия фермер и той с най голяма радост ще ти обясни в подробности за това пусто капково напояване-да не би да са го държели в железен сейф с 20 катинара този ,,секрет’’?! И каква гордост за големия Испионин и какъв велик принос за интересите на държавата,че в затвора се бил запознал с други бандити като него! И как го заобичали италианските му регаци и са му поверили(само на него!!!) ,,голямата тайна’’,че българите не са замесени в заговора…И първата му работа при срещата с представител на бг,вместо да пита за жената,децата,снахата и вилата в Драгалевци той им казал съдбоносната за държавата новина! А бе ,вие за балъци ли ни имате?! Аа , в тия години,80-те,наистина изглеждахме като балъци,но в действителност четяхме между редовете и …си мълчахме. А другия голям Испионин,коментиращия, таварищ водКенски,как живна да защищава апап’а и вероятно колегата си от голямото Испионско училище от масква! Как иначе,че нали и той толкова се жертва за народа си като прекара години в противната му Турция като баш Испионин! Даже и романизира подвизите си-да четат младите българчета и да знаят на какви героични Испиони наследници са! Щото не е лесно да събереш сведенияи и да предадеш в Центъра колко джамии има в Истанбул и колко подозрителни чайки и гларуси кръжат над Босфора! Вярно ли е бе пезевенгин,какаванино?! Seni gidi pis gavur köpeği seni! Колко ли невинни пострадаха заради такива песове като вас?! И къде е ползата за държавата от вашите ,,ценни сведения’’?! Държавата ти тъне в немотия,а страната,на която толкова желаеше да навредиш просперира и е на път да стане политическа,икономическа и военна сила на световно ниво!

  1. Ех, Deliormanski , ех . Мечтаеш , тъгуваш , плюеш … Обаче истината е такава – имахме свестна държава България , и не е изключено пак да имаме . Но османска империя със сигурност няма да има !

   1. Deliormanski, както се казва – сикеим анасанъ, гьотвepeн такъв!!!!

   2. Не сме имали държава, а руснаците си имаха 16 република. Колко е била добра показва факта, че сама се сгромоляса. Без война или революция. А ти, ако си от хрантутниците на тая сгромолясала се държава, то друг въпрос. Не мога да ти помогна. Да сте му мислили навремето. Сега е късно.

    1. руснаците имаха 16 република в промитата ти тиKва… сега меркел има 27ма по документи…

     1. Руският трол традиционно не познава историята на на България, но този специално не познава историята и на Матушката си Русия. Това заседания на ЦК с молби към Москва да ни приемат за 16 република подписана от Тодор Живков, това кабинети на НКВД във всяко българско министерство са соросоидски измислици нали троле?

     2. аз изтъкнах фактите… па де6илите може да се плюете колкото искате по тях.
      не е случайно, че все олихофрени и отрепки споделяте ценностите на плевнелиев.

 10. Колкото и да плюете Deliormanski , той е прав. Ама нали така са ви научили-който не е с вас е против вас.Друго мнение не признавате.А колкото се отнася до въпросния шпионин, аман от такива шпиони.И каква ни беше държавата?КОМУНИСТИЧЕСКА.И защо се срина?И защо всичкото комунист ,стана КАПИТАЛИСТ.Отговора е прост:След 9 септември1944г.бяха избити или затворени всички истински капиталисти,по концлагери и семействата им до второ коляно.А сега бяха оставени да станат от комунисти капиталисти и да ни тровят живота.Но вашите умове не искат да признаят тази проста истина.Сигурно става въпрос за 80%.

  1. путин е виновен!
   … че не знаеш, че и онез капиталисти са били кат сегашните…

   1. Не са естествено. Тогавашните капиталисти са влагали пари и са развивали производство, а сегашните като Путин използват властта си да си пълнят джобовете с чуждо имущество и да купуват дворците на тогавашните капиталисти в Европа.

    1. хахаха, още един шаман с лозунги… кат плевнелиев с плаката по поръчка на превратаджията крадец луканов.
     не е случайно, че все отрепки и олихофрени споделяте ценностите му…

 11. За онова време не може да е бил виновен путин, защото сигуно е бил в някой колхоз, и ти КМНТР сигурно си ходел прав под масата или си бил в МАДАН/ на баща си в мъ–е/.

  1. няма значение! путин е виновен и толкоз!
   всяко западно говедо ще ти го каже…
   а мен не ме мисли. бил съм и съм където трябва.

 12. От 140 години бугарите се напъват да излюпят от Балканската цигания Народ, но си останаха с к.р в ръка. С почти милионната си армия от кодоши и мастии, хрътките и псетата на Помиярска сигурнаст, успяха само да надрискат планини от омраза мужду етносите в страната. През това време македонците се превърнаха в държава и нация, а ромите и турците просто удаваха в храчките си тази Задунайска фашистка свиня, зачената някъде в казашките аули и бараките на Коми.

  1. Каквото и да мислиш и пишеш , всеки знае , че кърджалиите са копелета , и като такива , са долна категория – не хора , а катъри , мулета .

 13. Аййй,как му заболя на флинт,ама знаейки,че всичко е вярно и ясно като бял ден само успя да смутолови някакви неясноти и безсмислици- така да се каже ,колкото да отвърне нещо,,за кумова срама»…

  1. има и вярно, но не всичко.
   но благодарение на безродни подлоги кат филип димитров и сие, поколенията ще учат изкривената история писана от либералните партии в ес.

 14. Стига сте плюли тролове-социалистически.Водачката ви , приватизаторката кака Кури, изпрати синчето си да учи и живее при краварите В Америка ,а не в русия.Самия Путин е настанил дъщеря си в гнилия запад.Ега ти хамелеоните и ГЬОНСУРАТИТЕ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.