20-тото юбилейно издание на календара "Стара Варна" тръгва по света

Моряците от парахода, довел от Марсилия първите туристи у нас, са запечатани на уникалните фотографии в него

По традиция с тържествено удряне на гонга в музея "Стара Варна" неговият собственик хаджи Ламбрин Сотиров обяви на бял свят издадения от него 20-ти юбилеен календар за новата 2019 г., който поема към всички краища на света, където живееят българи и варненци.

И този път календарът "Стара Варна 2019" съдържа неизвестни и непоказвани досега стари фотографии от живота на морската столица. На корицата е легендарната машинна команда на парахода"Варна", с който през далечната 1922 г. са пристигнали от Марсилия първите туристи на море у нас. Поясът на екипажа от снимката се пази в колекцията на музея.

Фотографии има на корабите "Борис" и "България", като годината 1915 г. е посочена на запазена новогодишна картичка с пожелания за "добър успех, късмет и здраве". Снимка на една панорама към морето е запечатала пристигането и на първия самолет във Варна през 1922 г.

Друга любопитна фотография показва седянка на млади хора в двор на къща, които пеят и свирят, а трета- тържественото откриване на Морските бани през 1926 г., сложили началото на курортния град. На нея се вижда тогавашната плажна мода на костюми до врата, глезена и китките на ръцете, когато мъже и жени се къпят отделно в морето, а между тях полицай в бяла униформа следи за реда и морала. След това започва рязко скъсяване на костюмите и събличане за огромно удоволствие на двата пола, върна времето назад хаджи Ламбрин Сотиров.

В календара са подбрани фотографии за гроздобера в царската резиденция Евксиноград, на който се е пеело, за да пее после и виното, както и на гроздолечението в най-стария морски курорт"Св.Св.Константин и Елена", където са идвали за здраве и хубост знатни дами от Европа, а господата с тях са наблягали на ферментиралата напитка.

20 години хаджи Ламбрин Сотиров издава луксозния календар"Стара Варна"от богатия си архив с над 5000 снимки, документи, събирани през последните 60 години от мазета, трезори, виенски магазини, дори от контейнерите за боклук, както казва той. Заявки за последното издание има в Азия, Америка, Африка и цяла Европа.

Коментари

Задължително поле