2,1 млрд. евро инвестирани в металургия

За последните 15 години у нас

2,1 млрд. лв. са инвестирани за последните 15 години в българската металургия коментира председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Антон Петров на Международната конференция „Металургия и материали“ (ICMM).

Само за 2015 г. в бранша са вложени 70 млн. евро

По думите му металургията в страната ни е в процес на възраждане и е в основата на индустрията ни. Данни на асоциацията сочат, че делът на металургията в промишленото производство на страната е 10-12%, а в общия износ на стоки и продукти - 13-16%. Металургията е експортноориентиран отрасъл, като за 2015 г. делът на метали и метални продукти (включително скрап) от общия износ на стоки е 13,2% (6,127 млн. лв.)

Антон Петров съобщи, че производството на цветна металургия в страната през периода 2005-2010 г. намалява до 5 пъти, като през 2015 г. отново отчитат спад в продукцията с 30 хиляди тона в сравнение с 2014 г.

В столицата сменят отоплителните инсталации на сгради с твърдо гориво с цел подобряване на въздуха, стана ясно на Международната конференция „Металургия и материали“

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва на Международната конференция „Металургия и материали“, заяви, че Столичната община е кандидатствала по проект за смяна на отоплителните инсталации на домакинства с твърдо гориво, с цел подобряване на въздуха. По тази програма се предвижда съфинансирането на общината да бъде 40%. Първоначално ще се проучат източниците на замърсяване и ще се вземат мерки за смяна на отоплителни инсталации в един пилотен район, като по думи на Фандъкова това вероятно ще е „Кремиковци“.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика