Известен руски журналист беше убит в Киев

Известният руски журналист Аркадий Бабченко беше убит в Киев. Той е бил прострелян в гърба пред дома си и починал от раните си в линейка на път за болницата, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на украинската полиция.

Жена съобщила по телефона в службата за спешна помощ, че е намерила съпруга си в кръв в дома им, уточниха от полицията и изказваха предположение, че убийството на Бабченко е свързано с професионалната му работа.

Станало е в дома му в Днепровски район в Киев. Жена му била в банята, когато чула гърмеж. Когато излязла, видяла мъжа си окървавен, каза говорителят на полицията Ярослав Тракало.

Ройтерс отбелязва, че Бабченко е един от най-известните руски военни кореспонденти, но е напуснал Русия, страхувайки се за живота си.

ТАСС припомня, че освен журналист и военен кореспондент, той е и писател. Бабченко работел за в. "Московский комсомолец", за телевизиите ТВЦ и Първи канал, пишел статии за в. "Новая газета". Той e в Киев от август 2017 г. и водел предаване по кримско-татарската телевизия АТР.

Биография

Аракадий Бабченко е известен военен журнаист. Той е взе участие в първата чеченска война като наборник, а във втората като наемник. През 2000-та година преминава в запаса с чин старшина от гвардията. След това работи като кореспондент в „Московский комсомолец", кореспондент на руската НТВ, където води военно предаване. По-късно работи в „Новая газета“ с убитата Анна Политковская .

През 2014 той отразява процеса на смяна на властта в Украйна, а през 2015 година подава иска до Върховния съд за разсекретяване на данните за загинали в мирно време военнослужещи. През декември 2016 публикува пост, в който отказва да скърби за загиналите артисти в разбилия се самолет, пътували до Сирия. През февруари 2017 година напуска Русия заради заплахи за живота му и този на семейството му. Живее в Чехия, Израел, а през август 2017 се пренася окончателно в Украйна. Там работи за канала ATR, където води собствено предаване.

Сам себе си журналистът наричал „дисидент“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа