БСП внася подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция

Прокуратурата внесе обвинения срещу шест длъжностни лица от ръководството на „Напоителни системи“

Световната купа по футбол на ФИФА идва в София с Coca-Cola Футболните фенове и любителите на незабравими преживявания могат да станат част от емоцията на световното първенството на 14 февруари

Корнелия Нинова: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията

Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

241 пациенти лекувани в Неврохирургия на болницата в Търново за 5 месеца

"Преди 20 г имахме по 3-5 случая на злокачествени образувания годишно. Напоследък обаче туморната патология рязко скочи", казва д-р Николай Мойнов. Снимки: Веселина Ангелова
Началникът на неврохирургичното отделение на областната болница във Велико Търново д-р Николай Мойнов показва вип-стаята, която е реновирана с дарение от бизнесмен.
Началникът на неврохирургичното отделение на областната болница във Велико Търново д-р Николай Мойнов показва вип-стаята, която е реновирана с дарение от бизнесмен.

Непрекъсната заетост отчита Отделението по неврохирургия в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново. Преминалите болни от януари до сега са 241, при 465 пациенти за цялата 2016 г.Извършените операции за последните 5 месеца са 80, срещу 88 операции за миналата година.
Най-честа причина за хоспитализиране на пациентите се оказват леки и средно тежки черепно-мозъчни травми. Медиците са имали над 100 такива случая, следвани от пациентите с тежки черепно-мозъчни травми, лекувани оперативно или консервативно- над 40.

При 14 легла в отделението, болните се движат между 17-19 души. Пациентите в неврохирургията се обгрижват от трима лекари, 7 медицински сестри и 5 санитари.

„Жертви на ПТП, побоища, паднали от височина, злополуки и др. от цялата Великотърновска област и страната получават абсолютно адекватно лечение, което не налага транспортирането на болните в неврохирургични клиники с по-висок ниво на компетентност“, категоричен е началникът на търновските неврохирурзи д-р Николай Мойнов.

Той и колегите му д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов успяват да осигурят непрекъснат диагностично-лечебен процес и системно лечение и наблюдение на болните.

За успеха на специалистите допринася и работата им в екип с колегите им от ОАРИЛ , както и съвременната апаратура на болницата, модернизираните операционни и пр.

Впечатление прави, че случаите на оперирани пациенти с вътремозъчни кръвоизливи са 1-2 месечно и то с добър резултат. Оперативната ангажираност на д-р Мойнов и колегите му д-р Петър Тодоров, и д-р Динко Аладжов все по-често включва тумори и туморни заболявания.

„Преди 20 г имахме по 3-5 случая на злокачествени образувания годишно. Напоследък обаче туморната патология рязко скочи.Сред редките заболявания бе случай на 70-годишна пациентка с възпаление на синус в следствие на гъбична инфекция и образование колкото юмрук, заради което едното и око беше силно изпъкнало. Такъв вид патология не съм виждал от преди 20 г и смятах, че в България няма да се случи. Оперирахме жената и сега тя вече е добре“, разказа д-р Мойнов.

До края на 2017 г. неврохирурзите на МОБАЛ следва да боравят и с нова апаратура, процедурата за чието закупуване вече е в ход. С финализирането й областната лечебница ще разполага с високоскоростен дрил, операционен микроспок и специфичен интструментариум.

Неврохирурзите се надяват отделението да се сдобие и със специализанти, на който да предадат своя опит и да ги обучават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.