На 22 август 2018 да почерпят

Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

241 пациенти лекувани в Неврохирургия на болницата в Търново за 5 месеца

"Преди 20 г имахме по 3-5 случая на злокачествени образувания годишно. Напоследък обаче туморната патология рязко скочи", казва д-р Николай Мойнов. Снимки: Веселина Ангелова
Началникът на неврохирургичното отделение на областната болница във Велико Търново д-р Николай Мойнов показва вип-стаята, която е реновирана с дарение от бизнесмен.
Началникът на неврохирургичното отделение на областната болница във Велико Търново д-р Николай Мойнов показва вип-стаята, която е реновирана с дарение от бизнесмен.

Непрекъсната заетост отчита Отделението по неврохирургия в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново. Преминалите болни от януари до сега са 241, при 465 пациенти за цялата 2016 г.Извършените операции за последните 5 месеца са 80, срещу 88 операции за миналата година.
Най-честа причина за хоспитализиране на пациентите се оказват леки и средно тежки черепно-мозъчни травми. Медиците са имали над 100 такива случая, следвани от пациентите с тежки черепно-мозъчни травми, лекувани оперативно или консервативно- над 40.

При 14 легла в отделението, болните се движат между 17-19 души. Пациентите в неврохирургията се обгрижват от трима лекари, 7 медицински сестри и 5 санитари.

„Жертви на ПТП, побоища, паднали от височина, злополуки и др. от цялата Великотърновска област и страната получават абсолютно адекватно лечение, което не налага транспортирането на болните в неврохирургични клиники с по-висок ниво на компетентност“, категоричен е началникът на търновските неврохирурзи д-р Николай Мойнов.

Той и колегите му д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов успяват да осигурят непрекъснат диагностично-лечебен процес и системно лечение и наблюдение на болните.

За успеха на специалистите допринася и работата им в екип с колегите им от ОАРИЛ , както и съвременната апаратура на болницата, модернизираните операционни и пр.

Впечатление прави, че случаите на оперирани пациенти с вътремозъчни кръвоизливи са 1-2 месечно и то с добър резултат. Оперативната ангажираност на д-р Мойнов и колегите му д-р Петър Тодоров, и д-р Динко Аладжов все по-често включва тумори и туморни заболявания.

„Преди 20 г имахме по 3-5 случая на злокачествени образувания годишно. Напоследък обаче туморната патология рязко скочи.Сред редките заболявания бе случай на 70-годишна пациентка с възпаление на синус в следствие на гъбична инфекция и образование колкото юмрук, заради което едното и око беше силно изпъкнало. Такъв вид патология не съм виждал от преди 20 г и смятах, че в България няма да се случи. Оперирахме жената и сега тя вече е добре“, разказа д-р Мойнов.

До края на 2017 г. неврохирурзите на МОБАЛ следва да боравят и с нова апаратура, процедурата за чието закупуване вече е в ход. С финализирането й областната лечебница ще разполага с високоскоростен дрил, операционен микроспок и специфичен интструментариум.

Неврохирурзите се надяват отделението да се сдобие и със специализанти, на който да предадат своя опит и да ги обучават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.