Президентът Радев: Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки Много е важно България да не остава без политическа опозиция, заяви държавният глава

Съпругата на Нетаняху е призната за виновна в злоупотреба с обществени средства

Британците смятат, че Борис Джонсън е най-силният кандидат за премиер Данните са от социологически проучвания, публикувани във вестниците „Сънди Таймс“ и „Сън“

Спецпрокуратурата поиска задържане под стража на служителя на МВР, задържан с половин тон нелегален тютюн

Камери вместо огледала В електрическата Honda водачът избира дали да вижда нормално или широкоъгълно изображение

Българската попара влезе в класация на Си Ен Ен за екзотични закуски

Българско кисело мляко по японски Котоошу – рекламно лице на продукта

Самолет излезе от пистата на летище в САЩ Няколко души са пострадали при инцидента

Жан-Пол Белмондо целувал най-красивите жени След тежък инсулт през 2001-а успява отново да възвърне говора си

Делегатите на Конгреса на БСП няма да обсъждат промени в Устава на партията

Служител на МВР обвинен за участие в престъпната група за производство и разпространение на тютюн за пушене (ВИДЕО)

Прага – позната и винаги изненадваща Чешката столица заслужено има славата на град на изкуствата

Цветна кухня за естети

Корнелия Нинова оттегли оставката си Председателят на БСП: Още не съм умряла, и наследството ми не е открито

Мирослав Найденов: Трябва да се направи проверка и на консултантите по проектите на къщите за гости

241 пациенти лекувани в Неврохирургия на болницата в Търново за 5 месеца

Началникът на неврохирургичното отделение на областната болница във Велико Търново д-р Николай Мойнов показва вип-стаята, която е реновирана с дарение от бизнесмен.
Началникът на неврохирургичното отделение на областната болница във Велико Търново д-р Николай Мойнов показва вип-стаята, която е реновирана с дарение от бизнесмен.

Непрекъсната заетост отчита Отделението по неврохирургия в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново. Преминалите болни от януари до сега са 241, при 465 пациенти за цялата 2016 г.Извършените операции за последните 5 месеца са 80, срещу 88 операции за миналата година.
Най-честа причина за хоспитализиране на пациентите се оказват леки и средно тежки черепно-мозъчни травми. Медиците са имали над 100 такива случая, следвани от пациентите с тежки черепно-мозъчни травми, лекувани оперативно или консервативно- над 40.

При 14 легла в отделението, болните се движат между 17-19 души. Пациентите в неврохирургията се обгрижват от трима лекари, 7 медицински сестри и 5 санитари.

„Жертви на ПТП, побоища, паднали от височина, злополуки и др. от цялата Великотърновска област и страната получават абсолютно адекватно лечение, което не налага транспортирането на болните в неврохирургични клиники с по-висок ниво на компетентност“, категоричен е началникът на търновските неврохирурзи д-р Николай Мойнов.

Той и колегите му д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов успяват да осигурят непрекъснат диагностично-лечебен процес и системно лечение и наблюдение на болните.

За успеха на специалистите допринася и работата им в екип с колегите им от ОАРИЛ , както и съвременната апаратура на болницата, модернизираните операционни и пр.

Впечатление прави, че случаите на оперирани пациенти с вътремозъчни кръвоизливи са 1-2 месечно и то с добър резултат. Оперативната ангажираност на д-р Мойнов и колегите му д-р Петър Тодоров, и д-р Динко Аладжов все по-често включва тумори и туморни заболявания.

„Преди 20 г имахме по 3-5 случая на злокачествени образувания годишно. Напоследък обаче туморната патология рязко скочи.Сред редките заболявания бе случай на 70-годишна пациентка с възпаление на синус в следствие на гъбична инфекция и образование колкото юмрук, заради което едното и око беше силно изпъкнало. Такъв вид патология не съм виждал от преди 20 г и смятах, че в България няма да се случи. Оперирахме жената и сега тя вече е добре“, разказа д-р Мойнов.

До края на 2017 г. неврохирурзите на МОБАЛ следва да боравят и с нова апаратура, процедурата за чието закупуване вече е в ход. С финализирането й областната лечебница ще разполага с високоскоростен дрил, операционен микроспок и специфичен интструментариум.

Неврохирурзите се надяват отделението да се сдобие и със специализанти, на който да предадат своя опит и да ги обучават.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.