241 пациенти лекувани в Неврохирургия на болницата в Търново за 5 месеца

Непрекъсната заетост отчита Отделението по неврохирургия в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново. Преминалите болни от януари до сега са 241, при 465 пациенти за цялата 2016 г.Извършените операции за последните 5 месеца са 80, срещу 88 операции за миналата година.

Най-честа причина за хоспитализиране на пациентите се оказват леки и средно тежки черепно-мозъчни травми. Медиците са имали над 100 такива случая, следвани от пациентите с тежки черепно-мозъчни травми, лекувани оперативно или консервативно- над 40.

При 14 легла в отделението, болните се движат между 17-19 души. Пациентите в неврохирургията се обгрижват от трима лекари, 7 медицински сестри и 5 санитари.

"Жертви на ПТП, побоища, паднали от височина, злополуки и др. от цялата Великотърновска област и страната получават абсолютно адекватно лечение, което не налага транспортирането на болните в неврохирургични клиники с по-висок ниво на компетентност", категоричен е началникът на търновските неврохирурзи д-р Николай Мойнов.

Той и колегите му д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов успяват да осигурят непрекъснат диагностично-лечебен процес и системно лечение и наблюдение на болните.

За успеха на специалистите допринася и работата им в екип с колегите им от ОАРИЛ , както и съвременната апаратура на болницата, модернизираните операционни и пр.

Впечатление прави, че случаите на оперирани пациенти с вътремозъчни кръвоизливи са 1-2 месечно и то с добър резултат. Оперативната ангажираност на д-р Мойнов и колегите му д-р Петър Тодоров, и д-р Динко Аладжов все по-често включва тумори и туморни заболявания.

"Преди 20 г имахме по 3-5 случая на злокачествени образувания годишно. Напоследък обаче туморната патология рязко скочи.Сред редките заболявания бе случай на 70-годишна пациентка с възпаление на синус в следствие на гъбична инфекция и образование колкото юмрук, заради което едното и око беше силно изпъкнало. Такъв вид патология не съм виждал от преди 20 г и смятах, че в България няма да се случи. Оперирахме жената и сега тя вече е добре", разказа д-р Мойнов.

До края на 2017 г. неврохирурзите на МОБАЛ следва да боравят и с нова апаратура, процедурата за чието закупуване вече е в ход. С финализирането й областната лечебница ще разполага с високоскоростен дрил, операционен микроспок и специфичен интструментариум.

Неврохирурзите се надяват отделението да се сдобие и със специализанти, на който да предадат своя опит и да ги обучават.

Коментари

Задължително поле