25-годишна преводачка с опит в алпинизма е затрупаната от лавина в Пирин

25-годишната Ния Трейман от София e загиналата след затрупване от лавина в Пирин вчера.

Тя тръгва с още двама свои приятели на преход от хижа Вихрен към Синаница. И тримата са опитни планинари, били са добре подготвени и добре оборудвани. Тримата навлизат в района на Момин връх, когато преценяват, че за да продължат, трябва да си поставят котки на краката. Тогава Ния сяда, маха раницата от гърба си и изведнъж изчезва. На няколко метра от нея са били двамата и приятели.

Всичко се случва за секунди, оказва се, че Ния всъщност е била седнала върху снежна козирка, която се е счупила. Тогава се откъртва огромна снежна маса, която повлича момичето. Тя се е търкаляла около 200 метра по скали и е затрупана от тонове сняг.

Инцидентът се разиграва около 17 часа, тогава двете момчета, които стават свидетели на трагедията, звънят и веднага подават сигнала в Планинската спасителна служба в Банско.

„Те дадоха точните кординати, което е много важно за бързата реакция,разказва спасителя Петър Чолев. Към мястото тръгват веднага два екипа спасители с моторни шейни. Предварително четиримата спасители си дават сметка, че ще стигнат по тъмно, че мястото е изключително трудно достъпно.

Затова решават да вземат с тях и спасително куче. Спасителят Наско Уков е водач на Норд. „Поех страхотен риск за кучето, защото да се транспортира на шейна, на такъв терен е изключително опасно и застрашаващо живота му. Въпреки това се справихме и успяхме да превозим Норд във форма за работа на терен, разказва спасителя Наско Уков.

Спасителите пристигат само за час до мястото на инцидента. Умувало се е да излети и хеликоптер, но е било опасно поради настъпващата тъмнина. Когато спасителите пристигат установяват фронт около 200 метра дължина на снежната маса и 30-40 метра ширина.

„В тъмното за нас бе доста опасно, затова пуснахме кучето Норд да търси. И той успя за по-малко от десет минути да открие тялото на туристката. За съжаление тя бе вече мъртва, разказа спасителят Наско Уков.

„На практика кучето Норд извърши истински подвиг, защото нашето навлизане в снежната зона криеше огромна заплаха за живота ни, можехме и ние да пропаднем. Норд ни предпази от този риск, каза Уков.

„И кучето и водача са герои за нас, защото първо Наско го транспортира безопасно , а останалата работа свърши Норд, като по този начин предотврати евентуално още заплахи за работещия екип, каза Чолев.

Норд е немска овчарка на 5 години. „За първи път участва в лавинна акция и се справи повече от отлично, разказва водача. А Наско Уков е 31 годишен, зад гърба си има 7 години стаж като планински спасител. Признава,че е участвал в доста акции . „За съжаление винаги ги вадим мъртви от лавините. Колкото и пъти да го правим, със смъртта не се свиква, казва Наско. Замълчава и казва-жалко за младите хора. Някои загиват от безразсъдство проявено в планината, но има и мал шанс, какъвто е последния случай.

Загиналото момиче е 25-годишната Ния Трейман, тя е била опитна алпинистка и преводача от френски език. Момичето е правело преходи и изкачвания в Алпите, Пиринеите, за последно е била в Непал миналата година. Тя не е човек, който подценява планината.

Момичето е имало отлична екипировка и познания, но и подобни неща стават. Просто не е забелязала козирката отдалеч, а после е по-трудно, казаха спасителите. Младежите, които са били с нея, също са били опитни планинари.

След като тялото на Ния е извадено е установено,че тя е нямала никакви шансове. Загинала е от травми несъвместими с живота, при търкалянето е потрошена и починала веднага.

 

Биографията й, публикувана от "Литературен свят"

Ния Трейман е родена през 1993 г. в град София. Завършва 9-а ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” през 2011. Приета е в специалност Френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и след специализация във Франция завършва магистратура по превод в същия университет. Интересува се от съвременна литература, културология и педагогика. Сред авторите, които е превеждала, са Блез Сандрар, Франсис Жам и Андре Жид и др.

Коментари

Задължително поле