2500 лв./дка за ниви в Добричкия регион

Хората в Добричкия регион все по-рядко продават земеделска земя.

Търсенето е два пъти по-голямо от предлагането

Дават добри ренти и не се плащат данъци

Търсенето на земеделска земя в Добричкия регион е поне два пъти по-голямо от предлагането, сочат данни на Регионалното сдружение за недвижими имоти. Добрите ренти, които получават собствениците на земя - по около 100 лв. за декар, водят до това, че все по-малко хора продават ниви. А когато им се налага да продават - за да покрият банков заем, да решат здравословен проблем или да изплатят жилище - го правят със съжаление, коментира председателят на сдружението Павлина Тодорова. По думите й мнозина предпочитат получените средства от рентата да инвестират отново в земя, тъй като тя не се облага с данъци.

В Добруджа много рядко излизат за продажба парцели по 300 декара, но все още се намират по 50-100 декара. Ако през 2010-2011 г. декар чернозем премина границата от 1000 лв., сега средната цена в региона на хубавите парцели е около 2500 лв., посочват брокери. Според тях най-скъпо вървят нивите край Балчик, където собственик на земя в една от най-големите земеделски кооперации в региона, ако предлага и дяловия си капитал, може да вземе по 2800-3000 лв. за декар.

Пазарът на земя не е в обема отпреди десетина години. Все по-малко е движението в собствеността на земеделската кооперация, ако преди сме регистрирали по стотина промени за година, сега са в пъти по-малко, казва председателят на кооперативното стопанство Младен Мартинов.

Свитият пазар вдигна цената и на най-евтината земя край Крушари и Тервел, където доскоро се продаваше под 2000 лв. за декар. Черноземът е скъп и в селата Овчарово, Методиево, Владимирово, Божурово, изреждат брокери от браншовата организация.

На една оферта "предлагане" се падат поне две "търсене", казва Божанка Костова от агенция за недвижими имоти в Генералтошевския край, където нивите са сред най-плодородните. По думите й кандидат-купувачите преимуществено търсят земя, за която не е сключен договор с арендатор, или, ако все пак има - да е за кратък срок. И край Генерал Тошево декарът върви по 2000-2500 лв.

Цената на нивите в региона ще продължи да расте през настоящата година, коментират брокери. Като очакванията са през пролетта пазарът да се раздвижи. Според брокери присъединяването на България към еврозоната ще бъде допълнителен стимул за покачване на цената на земеделската земя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти