Слави Славов: Невъзможно е да победиш този, който не се отказва

Слави Славов гордо позира с част от отличията си. Най-голямата купа е за световната титла по карате, киокушин през 2010-а. Боецът признава, че сериозна заслуга за формирането му има и Военната академия, която завършва в София.

Когато си добре подготвен не е трудно нито в спорта, нито на снимачната площадка, казва изявеният ни ас в бойните спортове Слави Славов.

А успехите на 45-годишния старозагорец са респектиращи – световен шампион по кикбокс и карате, стил киокушин. Специалист в ММА и муай-тай, а в джудото притежава черен колан.

„Най-трудно е да се задържиш на върха, който си изкачил - споделя той. - Работя всеки ден върху себе си. Иначе не бих се чувствал удовлетворен.“

Завидните му умения не остават незабелязани от редица холивудски звезди, популярни по света с екшън сцените. Първи юмруците на българина опитва героят от „Непобедимите“ Долф Лундгрен. Но Слави сам предизвиква съдбата. През 2004-а докато чака приятел на летище София вижда русокосия швед, който си заминава след поредния филм, заснет у нас. Тогава спортистът още не

говори английски език, затова чрез преводача му го пита дали иска да си направят спаринг. Лундгрен, който е двукратен европейски шампион също по карате киокушин, не остава безразличен пред дързостта на българина. Готов е веднага да си спретнат битка, дори в залата за чакащи. Джентълменските обноски и на двамата обаче отлагат двубоя за след три седмици, когато скандинавецът отново идва в България.

„Още тогава се разбра, че сме от една порода - казва с усмивка Слави. - Е, Долф се опита да ме изненада с тренировките, които започваха в... 5 часа сутринта. Но аз по това време си лягах, така че не беше проблем да отложа с час съня си.“

Двамата още тогава си допадат и така вече 15 години. В началото холивудската звезда сам избира как да тренира, но след това се оставя изцяло в ръцете на българина. А нашият шампион не само се грижи за физическата подготовка на Лундгрен, но и сам влиза в ролята на актьор. Дори вече има 15 филма зад гърба си. Работата му на сценичната площадка го среща с изявени личности, като Мел Гибсън, Мики Рурк, Силвестър Сталоун, Харисън Форд, Джейсън Стейтъм, Уесли Снайпс....

„Всеки един от тях е суперпрофесионалист, затова са и успели – казва Славов. – Отношението им към хората е еднакво уважително, независимо от това дали си известен или не. Специално Долф е моят учител за много житейски неща. Той ме научи да бъда професионалист, но и да бъда успешен, а това включва дисциплина, морал, себеуважение. Лунгрен е от малкото хора, които не само говорят, но когато кажат нещо го правят. И това е неговият начин на живот.”

Редом с работата си в кинопродукции, Слави се утвърждава и като един от най-добрите треньори и инструктори по бойни спортове в света. А последното му голямо признание идва наскоро, когато Международната федерация по киокушин-кан го избира за свой промоутър и мениджър (бранч шеф), който да развива и популяризира дисциплината в САЩ. С това той стана първият българин с подобни функции извън страната ни. Родните федерации по киокушин-кан, кикбокс и муай-тай също му поверяват мениджърските дела.

„Още когато защитих трети дан в киокушин през юли, явно съм направил впечатление на хората от централата в Токио – казва боецът. – А от двете ми световни титли, именно тази в каратето през 2010-а е спечелена с много усилия. Бяхме останали 8 от най-добрите състезатели. Станах шампион, след като направих 3 победи в един ден, а на финала съперникът ми бе с 20 кг по-тежък. Много съм горд с този успех, защото е в един от най-тежките стилове - шинкен шобу, в който са позволени удари в главата с ръка, а ръкавиците са изключително тънки и почти не предпазват.”

През всичките години Слави не спира да следва девиза си: „Невъзможно е да победиш този, който не се отказва!“, а мотото допълнително го мотивира да преодолява едно след друго предизвикателствата.

През юли Славов се включи и в най-големия лагер в света, който организира България. В комплекс „Камчия” край морето дойдоха над 1600 бойци от 32 държави, за да усъвършенстват уменията си. И след подобни семинари той е убеден, че в най-скоро време ще имаме последователи на Стоян Копривленски, единственият наш кикбоксьор с изяви сега в най-престижната верига „Глори“.

„Новата ми роля на бранч шеф или промоутър никак не ме притеснява – казва шампионът. – Вече 37 години се занимавам с бойни изкуства. И това го умея най-добре. Убеден съм, че с опита, който имам, ще мога да съм полезен за развитие на нашия спорт.”

А за да продължи професионалното си израстване, от 2 години шампионът живее в САЩ, Меката на бойните спортове. И заедно със сънародника си Гриша Тодоров успешно развиват свой клуб в Лос Анджелис. Така Слави успява и по-често да се включи в подготовката на Благой Иванов-Багата, най-добрият ни боец в ММА, който пък живее в Лас Вегас.

„Мястото на Багата е в най-престижната верига UFC, където е в момента – категоричен е шампионът. – Наистина е, един от най-добрите в света. Малшанс имаше при дебюта си миналия месец. Излезе да се бие с контузия и загуби достойно, със съдийско решение. Но съм сигурен, че той ще постигне своя връх.”

А на въпрос дали опитните бойци изпитват страх на ринга, отсича: „Само лудият няма страх! И това не е точно страх, а по-скоро отговорността, която носиш на раменете си – да излезеш, да се биеш и да не подведеш екипа, с който работиш!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт