2600 спирки в София отиват на концесия

Всички навеси ще са с еднаква визия, ще бъдат построени 400 нови

Спирките в София ще бъдат дадени на концесия, а дизайнът им ще бъде еднакъв. „Очакваните инвестиции са 18 млн. лв.“, съобщи зам.-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков. Ако процедурата бъде осъществена, ще освободи този финансов ресурс на общината за подобряване на инфраструктурата на града.

Идната седмица докладът за процедурата ще бъде внесен в СОС. 2610 спирки ще бъдат отдадени за 15 години. Концесионерите ще трябва да се съобразят с изисквания, изработени от главният архитект Здравко Здравков за визията на спирките, материалите и цветовете им.

Обектите ще бъдат разделени на 4 пакета. Концесионерите ще могат да кандидатстват най-много за 2 от тях, за да се избегне монопол. Предвиждат се различни типове съоръжения - от навеси, кошче и информационно табела до такива със знак, кошче, информационна табела, рекламен елемент, павилион и навес. Спирките с навеси, които в момента са 1100, ще станат поне 1498. По обектите ще бъдат разположени 400 рекламни пана и 300 павилиона.

При избора на концесионер най-голяма тежест ще имат инвестиционното предложение и размерът на концесионното плащане - по 40%, а 20% ще носи срокът по който кандидатите ще подменят всички спирки. Той ще е най-много 2 г. и половина.

„Обновяването и постоянната поддръжка на спирките на публичния градски транспорт е от съществено значение както за подобряване на градската среда, така и за комфорта на пътниците. Това е част от общата политика на Столична община за насърчаване на гражданите да използват все повече обществения транспорт. Сигурни сме, че отдаването на спирките на концесия е начин това да стане бързо, качествено и без публични средства средства, да се отделят от общината, а в партньорство с бизнеса“, коментира Зафир Зарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България