3 деца сираци и бременна жена оставили двамата загинали в "Биовет"

Двамата работници от предприятие "Биовет" АД в Пещера са загинали в понеделник след обяд при ремонт на съд с вместимост от 2 кубически метра, съдържащ дехалогеназа, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Пазарджик. Инцидентът с фатален край е станал в отделение "Сталонил", а празният съд е бил продухван с азот с цел ремонт и по първоначални данни се касае за трудова злополука. "Причината за смъртта на двамата не е взрив, пожар или обгазяване. Най-вероятно се касае за натравяне, но назначените експертизи ще кажат точно какво. Самото вещество дехалогеназа не е токсично", съобщи комисар Иван Панайотов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

На 20 март (понеделник) в 14.50 часа в Пожарната в Пазарджик е предадено съобщение от дежурния в Областната дирекция на МВР за двама загинали в цех на "Биовет" в Пещера. На мястото на произшествието са изпратени противопожарен автомобил с 4 служители от РСПБЗН - Пещера и един химически автомобил с 3 служители от РС ПБЗН - Пазарджик, а от РИОСВ-Пазарджик са командировали специализиран автомобил с трима служители и измервателна апаратура. Извършените замервания за опасни вещества са показали, че няма опасност за живота и здравето за работещите в предприятието и за жителите на Пещера.

От кабинета на изпълнителния директор на "Биовет" АД - Пещера съобщиха, че в момента текат процесуално-следствени действия от Окръжна прокуратура-Пазарджик и няма да коментират до приключването им как се е стигнало до инцидента.

Двамата загинали мъже са 34-годишният Мустафа Касъбов, който оставя три деца сираци, и 30-годишният Атанас Величков, чиято съпруга е бременна в деветия месец и всеки момент трябвало да роди. И двамата имали над 6 години трудов стаж в предприятието и били с противогази с шланг по време на злополуката, твърдят техни колеги. Първи в цистерната е влязал Атанас, който започнал да вика за помощ, когато усетил, че му прилошава. Мустафа се опит да извади припадналия си колега и слязъл по стълбичка през ревизионния отвор, но не успял и също намерил смъртта си на дъното на цистерната. Тя е част от инсталацията за химичен синтез и в нея се създават химикали за производство за препарати.

Предметът на дейност на "Биовет" АД - Пещера е производство и реализация на продукти за ветеринарната практика и селското стопанство. Това е най-голямото предприятие на Балканския полуостров от този сектор. Оборудването в завода е високо технологично и на световно ниво, продукцията му е изключително конкурентноспособна и ориентирана предимно на международните пазари. "Биовет" предлага богат асортимент от препарати главно антибиотици и стимулатори, обезпечаващи профилактиката и лечението на селскостопански животни. Предприятието произвежда препарати за растителна защита и лекарства за хуманната медицина.

***

Пазарджишката прокуратура разследва двойната смърт

Окръжна прокуратура-Пазарджик разследва инцидента в завод "Биовет" в Пещера, при който в понеделник загинаха двама работници. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, като в момента то е срещу неизвестен извършител, съобщаваха от прокуратурата.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Пазарджик са започнали процесуално-следствени действия – извършен е оглед на местопроизшествието, разпити на свидетели, предстои се назначат химическа и съдебно-медицински експертизи.

До момента е установено, че на 20 март около 14 часа по време на работа в реактор за ензимен продукт "дехалогеназа" в цех "Обединен производствен комплекс 4" в завод „Биовет“ АД-Пещера са загинали двама работници – на 30 г. и на 34 г.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право