Когато навън температурите са толкова ниски пресните зеленчуци, не са добър вариант за салата. Това обаче не значи, че трябва да се лишите от дозата витамини преди основното ястие. Съществуват различни варианти за зимни салата. Някои от тях включват кореноплодни, други млечни продукти като майонеза, а трети се правят от свежи салати, с цитрусови плодове и подходящ дресинг. Въпреки че пресният домат и краставица липсват, зимните предложения също са фантастично вкусни.
Необходими продукти:
• Моркови – 3 бр.
• Цвекло – 1 глава
• Бяла ряпа – 1 глава
• Ябълки – 1 бр.
• Чесън - 2 скилидки
• Лимон – ½ бр.
• Орехчета
• Сол
• Зехтин
Морковите, цвеклото, ряпата и ябълката рендосваме на едро. Към тях добавяме пресования чесън и изцедения сок от лимон. Разбъркваме всичко и овкусяваме със сол и зехтин. Накрая поръсваме със смлени орехчета.
Необходими продукти:
• Макарони – 250 гр.
• Ролца от раци – 200 гр.
• Кисело мляко – 1 кофичка
• Майонеза – 2 супени лъжици
• Царевица – 1 консерва
• Риба тон – 80 гр.
• Зехтин – 2 супени лъжици
• Лимонов сок – 2 супени лъжици
Можете да използвате различни видове макарони – фусили, диаволино, конкиле или кампанеле .Те се сваряват, но трябва да се внимава да не се разварят. След това се измиват хубаво със студена вода, за да падне нишестето от тях. Когато изстинат, всички съставки се смесват и хубаво се разбъркват. Накрая се подправя с малко зехтин и лимонов сок.
Необходими продукти:
• Бейби спанак – 125 гр.
• Портокал – 2 бр.
• Нахут – 150 гр.
• Кедрови ядки/ Орех – 50 гр.
• Сирене Халуми – 200 гр.
• Семена микс 10 гр.
• Балсамов оцет – 3 с.л.
• Портокалова кора – 1 ч.л.
• Джинджифил – 1ч.л.
• Мед – 1 супена лъжица мед/кленов сироп
• Зехтин – ¼ ч.ч.
• Сол
Препоръчително е винегретът да се направи в буркан. Изсипват се всичките съставки – сол, зехтин, мед, джинджифил, портокалова кора, балсамов оцет и енергично се разтръсква. Така всички съставки бързо и лесно се превръщат в добре балансирана марината.
За основата на салатата трябва да отцедите и измиете добре предварително сварения нахут. Отделно обелете и изчистете портокала. Сиренето Халуми запечете на тиган със зехтин.
Поставете спанака в голяма купа и добавете, нахута, резенчетата портокал, кедровите ядки, семената микс и полейте с дресинга. Разбъркайте добре и накрая поставете отгоре плочките сиренце.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш