Зимата не е сезонът на разходките, нито на нощните партита по плажовете, нито на барбекюто пред палатката. Тя обаче примамва всеки към дома, горещата напитка и уюта. Докато навън всичко е бяло и прехвърчат снежинки, вие можете да запълните къщата с примамлив аромат като сготвите вкусна супичка. Богатият ѝ на витамини бульон е полезен за тялото, топлината ще сгрее душата, а вкусът ѝ ще внесе любов вкъщи.
Необходими продукти:
• Риба – 350 гр.
• Масло – 60 гр.
• Морков – 3 бр.
• Целина – ½ глава + листата
• Лук – 1 глава
• Магданоз – 1 връзка
• Картофи – 4 бр.
• Домати – 2 бр.
• Девесил – 1 връзка
• Дафинов лист
• Черен пипер
• Лимон
• Сол
Необходимо е шаранът да се почисти и измие. Слага се в студена вода, посолява се, вари се 10-15 минути и се изважда.
Полученият бульон се прецежда и се кипва. Прибавят се вече нарязаните на ситно и задушени в мазнина лук, моркови, целина и магданоз.
След около 10 минути се прибавят нарязаните на кубчета картофи, рибата, обелените и накълцани домати, листата от целина, черният пипер, дафиновият лист и девесилът.
Когато картофите са готови, чорбата се снема от огъня и се финализира с магданоза, солта и сока от лимон.
Необходими продукти:
• Свинско месо – 500 гр.
• Кисело зеле – ½ зелка
• Цвекло – 1 глава
• Лук – 2 глави
• Моркови – 2 бр.
• Домати – домати
• Целина – ½ глава
• Масло – 50 гр.
• Чесън – 3 скилидки
• Черен пипер
• Дафинов лист
• Сол
На първо място трябва да нарежете месото на малки парчета и да го сварите в 1.5 литра вода заедно с подправките.
Лукът, морковите, цвеклото и доматите се почистват и нарязват. Задушават се в малко масло, като накрая към тях се добавя накълцаното кисело зеле. Всичко се разбърква много добре и след това се добавя към месото.
Цялата супа ври до пълната готовност на всички продукти. Завършеното ястие може да се поднесе с кисело мляко или сметана.
Необходими продукти:
• Лук – 1 кг.
• Краве масло – 40 гр.
• Бульон – 1 литър
• Брашно – 1 с. л.
• Захар – 1 ч. л.
• Бяло вино – 100 мл.
• Мащерка – 1 ч. л.
• Франзела – ½ брой
• Кашкавал – 100 гр.
Началото на рецептата започва с почистването на лука и нарязването му на тънки шайби. Маслото се разтопява в тенджера и в него се задушава лука за около 15-20 минути, докато напълно омекне. Изисква се често разбъркване, за да не загори. След това се добавя захарта и брашното и в продължение на 2-3 минути трябва непрестанно да се бърка.
Към получената смес излейте виното и бульона. Можете да ползвате пилешки, телешки или зеленчуков домашен бульон. Следват мащерката и солта. Варете лучената супа още 15-20 минути.
На последно място нарежете франзелата на филийки и ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като придобият златист цвят, ги поръсвате с ементала или с обикновен кашкавала. Връщате във фурната, докато сиренето се разтопи.
При поднасяне сложете във всяка купичка с лучена супа от препечените филийки.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш