Почти невъзможно е да устоите на богатата и уханна коледна трапеза, но ако искате да си спестите няколко (стотин) калории от шоколадовите изкушения, опитайте тези 3 рецепти за коледни десерти без захар, които са подходящи и за диабетици.
№1 Коледни курабийки
Необходими продукти:
1 чаша пюре от ябълка (домашно приготвено или купено без захар)
1 с.л. семена чиа
6-7 бр. фурми
60 мл разтопено кокосово масло
2 ч.ч. брашно (по избор)
1 ч.ч. смелени бадеми
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. ванилия
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
Начин на приготвяне:
Смесете семената чиа с пюрето от ябълки и разбъркайте добре, като оставите сместа да престои 20 минути, за да набъбнат семената. Добавете фурмите и маслото, и разбийте с помощта на блендер.
В друга купа смесете сухите съставки (брашно, сода, ванилия, канела и джнджифил) добре и прибавете готовата смес към тях. Бъркайте добре и оформете тесто, ако е твърде лепкаво добавете още брашно.
Готовото тесто разточете с дебелина 5мм и с формички за сладки изрежете желаните фигури.
Коледните курабийки без захар се пекат за около 15-20 минути на 160-170 градуса или до покафеняване.
№2 Ябълков пай
Необходими продукти:
За тестото:
420 гр. освесени трици
130 мл. кокосово масло
1 ч.л. сол (хималайска)
100 мл. вода
За плънката:
1,5 кг. ябълки
3 с.л. брашно (по избор)
1 бр. лимон
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче
1 с.л. стевия на прах
Начин на приготвяне:
За направата на тестото е необходимо да смесите овесените трици в една купа, а в друга - кокосовото масло с водата. След това сухите и мокрите съставки се смесват до получаването на тесто. Разделете на две топки, увийте ги във фолио и оставете да починат около 10 минути в хладилника.
Плънката се приготвя като първо ябълките се обелят и нарежат на филийки. В голяма купа се смесват с лимона, канелата, индийското орехче, солта и ствеията. Отделете 3/4 от ябълките и ги изпечете за 10 минути, докато омекнат. Прибавете останалото количество плодове заедно с брашното, разбъркайте и оставете сместа да се охлади за 30 минути.
Разточете една от топките тесто в кръг, една идея по-голям от съда, в който ще се пече. Обърнете формата за пай с отвора надолу (предварително я намажете с мазнина) и поставете разточеното тесто отгоре, за да се изпече във формата на паница. С помощта на вилица притиснете краищата за по-голяма височина.
След като дъното на пая се изпече, добавете плънката, а отгоре разточете другата топка тесто. Направете малки прорези с нож отгоре, за да се изпече по-бързо паят. По желание намажете с белтък/цяло яйце и поръсете с канела.
Коледният пай без захар се пече около 40 минути или докато тесто не стане златисто. Поднесете леко охладен.
№3 Мини шоколадово суфле
Необходими продукти:
4 яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
1 с.л. есенция от ванилия
1/2 ч.ч. разтопено кокосово масло
1/3 ч.ч. подсладител (мед, кленов сироп)
1/3 ч.ч. какао на прах
1 ч.ч. печен и намачкан сладък картоф
1 с.л. брашно (по избор)
1/3 ч.л. сода бикарбонат
сол
Начин на приготвяне:
Намазнете 6-8 формички за мъфини с кокосово масло. С помощта на електрически миксер разбийте само жълтъците за 1 минута докато не станат кремообразни. Добавете ванилията, кокосовото масло и подсладителя.
След това прибавете какаото и намачкания сладък картоф, като разбивате в продължение на 20 секунди. После изсипете содата с брашното и отново бъркайте 20 секунди до втвърдяване на сместа.
Във всяка форма за мъфини сложете по 2-3 с.л. от готовата смес и печете около 25 минути. Оставете мъфините да изстинат и ги украсете по желание с плодове, ядки или сладолед без захар.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш