На 24 март 2018 да почерпят

Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

30 евро месечна стипендия за ученици от ромски произход

600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд.

Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

„Пуснали сме покана за участие в проекта до всички регионални управления на образованието. Те имат ангажимент да я предоставят на училищата. Подборът на участници ще става от комисия по определени критерии, от които най-важният ще бъде успехът в училище“, обяви директорът на ЦОИДУЕМ Мануела Радева.

Друго основно изискване при кандидатстване по проекта ще бъде учениците да са завършили успешно VIII клас.

Работата на менторите ще се осъществява както в училищата, в които учат децата, така и чрез интернет. След всеки учебен срок учениците и менторите ще дават обратна връзка за резултатите и успеха и ще оценяват силните и слабите страни на съвместната работа. „Целта на проекта е да подобри образователните резултати на учениците от ромски произход, да се намали броят на отпадащите от училище, да спомогне за успешното им завършване на средно образование и да ги мотивира да продължат във висшите училища“, добави Огнян Исаев от Ромския образователен фонд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Мръсни боклуци, малко ли пари даваме на мангалите да не работят, на бежанците да ни осерат държавата, а сега и на хлапетата които не знаят да говорят български. На училище да ходят само деца които знаят да говорят български .

  1. Циганин да си в тая държава. Крадеш, пиеш, е’беш, сереш и държавата ти плаща.

 2. Интересно, те циганите за това са на това дередже. Заради глупави действия от глупави хора. И като не ходят на училище какво ще правят ??? Ще се капсуловът и ще правят още и още деца докато ни затрият. ДА трябва да се вкарват пари за да се изкарват младите цигани извън гетата за да могат да си надраснат желанията да крадат, серът и ебът и да започнат да произвеждат. И ДА трябва да ги толерираме, защото това е част от играта към приобщаването им в произвеждането на БВП за тази страна, а не в консумирането на упоменатото. Кофти е и на мен не ми се иска, но приемете, че сега ги хрантутим така или иначе. По добре да ги хрантутим и да се мъчим да ги приобщаваме от колкото само да ги хрантутим.

  1. Точно в тази теза искат да повярваме за да оправдаят това!
   Нима не може да им спират помощите ако не ходят на училище-както е при българите!

 3. Не е ли малко по-умно вместо помощи(пари на готово), да получават данъчни облекчения, да се хранят на кухня и др. подобни. Вместо пари на ръка, които така или иначе знаем как ше бъдат похарчени(изброените по-горе), да бъдат осигурени основните нужди на такива хора( срещу и име и подпис разбира се, все пак трябва да могат да четат и пишат, щом се приобщават)

 4. В тази държава трябва да си циганин.
  Това е дискриминация спрямо българските деца и техните родители.

  Защо моето дете не получаваше мизерните 30 лева детски на месец?
  Защо моето дете не получи 250 лева за първи клас?
  Защото майка му и баща му са учили, работят и техния доход е над 400лв!

  Трябва да си тъп, прост, самотна майка, циганин, мангал за имаш някакви права и превилегии в циганската държава!

  Защото необразования циганин гласува под строй, “властимащите” нямат далавера за това, българския народ да е образован, защото стадото се управлява по-лесно…
  Не казвайте, че с това ще стимулирате циганчетата да ходят на училище.
  Какво стана с “декадата на ромското включване”?
  НИЩО, само се взеха едни пари и нещата са по-зле.

  В България е предимство да си циганин.

 5. До кога ще продължава дискриминацията срещу българчетата, още повече, че тя е организирана от Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистките банди?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.