Трус от 3,2 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

Борисов в Мюнхен: Отношения между България и Германия са отлични (СНИМКИ)

Агресия на пътя: Мъже се нахвърлиха с ритници срещу шофьор в Пловдив (ВИДЕО)

Мъжката брада е по-населена с бактерии от кучешката козина

Подигравателни плакати за психодесните в София (СНИМКИ)

Започна срещата на Борисов с министър-председателя на Свободна държава Бавария Маркус Зьодер (ВИДЕО)

Няма решение кога „Боинг 737 Макс“ ще започне отново да изпълнява полети

Ципрас: Турция е непредвидим съсед

Зоран Заев: Никога не сме имали по-добри взаимоотношения с България

Дежурни прокурори приемат сигнали за престъпления във връзка с евроизборите от днес до неделя

Хиляди шестваха в деня на просветата във Велико Търново

19 830 мигранти и бежанци са стигнали в Европа от началото на 2019 г.

ЦИК: 6 355 633 българи имат право на глас на изборите в неделя

Премиерът Борисов се качи на самолета за Мюнхен (СНИМКИ)

Брюксел: Ще работим със следващия британски премиер, независимо кой е той

30 евро месечна стипендия за ученици от ромски произход

600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд.

Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

„Пуснали сме покана за участие в проекта до всички регионални управления на образованието. Те имат ангажимент да я предоставят на училищата. Подборът на участници ще става от комисия по определени критерии, от които най-важният ще бъде успехът в училище“, обяви директорът на ЦОИДУЕМ Мануела Радева.

Друго основно изискване при кандидатстване по проекта ще бъде учениците да са завършили успешно VIII клас.

Работата на менторите ще се осъществява както в училищата, в които учат децата, така и чрез интернет. След всеки учебен срок учениците и менторите ще дават обратна връзка за резултатите и успеха и ще оценяват силните и слабите страни на съвместната работа. „Целта на проекта е да подобри образователните резултати на учениците от ромски произход, да се намали броят на отпадащите от училище, да спомогне за успешното им завършване на средно образование и да ги мотивира да продължат във висшите училища“, добави Огнян Исаев от Ромския образователен фонд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Мръсни боклуци, малко ли пари даваме на мангалите да не работят, на бежанците да ни осерат държавата, а сега и на хлапетата които не знаят да говорят български. На училище да ходят само деца които знаят да говорят български .

  1. Циганин да си в тая държава. Крадеш, пиеш, е’беш, сереш и държавата ти плаща.

 2. Интересно, те циганите за това са на това дередже. Заради глупави действия от глупави хора. И като не ходят на училище какво ще правят ??? Ще се капсуловът и ще правят още и още деца докато ни затрият. ДА трябва да се вкарват пари за да се изкарват младите цигани извън гетата за да могат да си надраснат желанията да крадат, серът и ебът и да започнат да произвеждат. И ДА трябва да ги толерираме, защото това е част от играта към приобщаването им в произвеждането на БВП за тази страна, а не в консумирането на упоменатото. Кофти е и на мен не ми се иска, но приемете, че сега ги хрантутим така или иначе. По добре да ги хрантутим и да се мъчим да ги приобщаваме от колкото само да ги хрантутим.

  1. Точно в тази теза искат да повярваме за да оправдаят това!
   Нима не може да им спират помощите ако не ходят на училище-както е при българите!

 3. Не е ли малко по-умно вместо помощи(пари на готово), да получават данъчни облекчения, да се хранят на кухня и др. подобни. Вместо пари на ръка, които така или иначе знаем как ше бъдат похарчени(изброените по-горе), да бъдат осигурени основните нужди на такива хора( срещу и име и подпис разбира се, все пак трябва да могат да четат и пишат, щом се приобщават)

 4. В тази държава трябва да си циганин.
  Това е дискриминация спрямо българските деца и техните родители.

  Защо моето дете не получаваше мизерните 30 лева детски на месец?
  Защо моето дете не получи 250 лева за първи клас?
  Защото майка му и баща му са учили, работят и техния доход е над 400лв!

  Трябва да си тъп, прост, самотна майка, циганин, мангал за имаш някакви права и превилегии в циганската държава!

  Защото необразования циганин гласува под строй, „властимащите“ нямат далавера за това, българския народ да е образован, защото стадото се управлява по-лесно…
  Не казвайте, че с това ще стимулирате циганчетата да ходят на училище.
  Какво стана с „декадата на ромското включване“?
  НИЩО, само се взеха едни пари и нещата са по-зле.

  В България е предимство да си циганин.

 5. До кога ще продължава дискриминацията срещу българчетата, още повече, че тя е организирана от Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистките банди?

 6. Охо, българите завиждат за 30евро на месец..
  Защо винаги изкарвате циганите като простаци, крадци, убийци и тем подобни..
  Тези пари няма да се дадът на деца, които не посещават редовно училище, няма да им се дадът също ако успехът им е нисък.. Но вие явно прочитате само най – важните неща за вас, като например циганите ще взимат пари, българите не, ауу колко сте противни само.. Ами за съжаление не всяко едно семейство има възможност да изпращата детето или децата си на училище, има деца бедни, но умни, с интерес към изучаването на нови неща и те се опитват да не са като родителите си например, опитват се някак да успеят.
  Вашите български деца дето се друсат и ебът на поразия, да не са случайно по – добри от тези, който се мъчат да стане нещо от тях..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.