Големите имена на блус и джаз музиката Йълдъз Ибрахимова и Влатко Стефановски покоряват “Blagoevrgad Blues & Jazz”2018

Национален форум за дебатиращи в Бургас

Потвърдиха се тайните договорки на висши чиновници от МС със зелените

Десислава Атанасова: Вотът на недоверие е загуба на парламентарно време

Гласуват вота на недоверие на 25 януари

Мустафа Карадайъ: Това правителство е обречено да се провали и да падне

Общината глоби пловдивчанин, гледал кози над нормата Половината били на родителите му, но това не проработи в съда

Автокрадецът Яро получи една година затвор Възможно е да не лежи и един ден, ако се признаят престоите му под стража и под домашен арест

Арестуваха мъж за блудство в кв. „Бъкстон“ в София

Пореден сблъсък между Елена Йончева и Делян Добрев – този път в парламента

Филмът „Формата на водата“ получи 13 номинации за наградите „Оскар“

5 години затвор за сериен нападател на жени

Йордан Цонев: „Недоразумение“ говори с менторски тон на ДПС, една партия със заслуги за мира и демокрацията

КЗД се самосезира за насилието в дом за деца с увреждания в Габрово

Цветанов: Когато управлява БСП, контрабандата е с най-високи нива

30 евро месечна стипендия за ученици от ромски произход

600 ученици от ромски произход ще получат стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд.

Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“ беше представен официално днес и ще бъде изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Той е по модел, прилаган успешно в Македония, Сърбия и Словакия. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.

През тази и следващата учебна година по проекта 75 ментори ще подпомагат личностното развитие, кариерната ориентация и подобряването на резултатите на 600 ученици от ромски произход. От тях по 200 ще бъдат в IX и X клас и по 100 в последните два гимназиални класа. През настоящата учебна година всички участници в проекта ще получават по 30 евро месечна стипендия. Догодина размерът на паричните средства ще бъде диференциран в зависимост от успеха, социалния статус и мотивацията на учениците.

„Пуснали сме покана за участие в проекта до всички регионални управления на образованието. Те имат ангажимент да я предоставят на училищата. Подборът на участници ще става от комисия по определени критерии, от които най-важният ще бъде успехът в училище“, обяви директорът на ЦОИДУЕМ Мануела Радева.

Друго основно изискване при кандидатстване по проекта ще бъде учениците да са завършили успешно VIII клас.

Работата на менторите ще се осъществява както в училищата, в които учат децата, така и чрез интернет. След всеки учебен срок учениците и менторите ще дават обратна връзка за резултатите и успеха и ще оценяват силните и слабите страни на съвместната работа. „Целта на проекта е да подобри образователните резултати на учениците от ромски произход, да се намали броят на отпадащите от училище, да спомогне за успешното им завършване на средно образование и да ги мотивира да продължат във висшите училища“, добави Огнян Исаев от Ромския образователен фонд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Мръсни боклуци, малко ли пари даваме на мангалите да не работят, на бежанците да ни осерат държавата, а сега и на хлапетата които не знаят да говорят български. На училище да ходят само деца които знаят да говорят български .

  1. Циганин да си в тая държава. Крадеш, пиеш, е’беш, сереш и държавата ти плаща.

 2. Интересно, те циганите за това са на това дередже. Заради глупави действия от глупави хора. И като не ходят на училище какво ще правят ??? Ще се капсуловът и ще правят още и още деца докато ни затрият. ДА трябва да се вкарват пари за да се изкарват младите цигани извън гетата за да могат да си надраснат желанията да крадат, серът и ебът и да започнат да произвеждат. И ДА трябва да ги толерираме, защото това е част от играта към приобщаването им в произвеждането на БВП за тази страна, а не в консумирането на упоменатото. Кофти е и на мен не ми се иска, но приемете, че сега ги хрантутим така или иначе. По добре да ги хрантутим и да се мъчим да ги приобщаваме от колкото само да ги хрантутим.

  1. Точно в тази теза искат да повярваме за да оправдаят това!
   Нима не може да им спират помощите ако не ходят на училище-както е при българите!

 3. Не е ли малко по-умно вместо помощи(пари на готово), да получават данъчни облекчения, да се хранят на кухня и др. подобни. Вместо пари на ръка, които така или иначе знаем как ше бъдат похарчени(изброените по-горе), да бъдат осигурени основните нужди на такива хора( срещу и име и подпис разбира се, все пак трябва да могат да четат и пишат, щом се приобщават)

 4. В тази държава трябва да си циганин.
  Това е дискриминация спрямо българските деца и техните родители.

  Защо моето дете не получаваше мизерните 30 лева детски на месец?
  Защо моето дете не получи 250 лева за първи клас?
  Защото майка му и баща му са учили, работят и техния доход е над 400лв!

  Трябва да си тъп, прост, самотна майка, циганин, мангал за имаш някакви права и превилегии в циганската държава!

  Защото необразования циганин гласува под строй, „властимащите“ нямат далавера за това, българския народ да е образован, защото стадото се управлява по-лесно…
  Не казвайте, че с това ще стимулирате циганчетата да ходят на училище.
  Какво стана с „декадата на ромското включване“?
  НИЩО, само се взеха едни пари и нещата са по-зле.

  В България е предимство да си циганин.

 5. До кога ще продължава дискриминацията срещу българчетата, още повече, че тя е организирана от Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистките банди?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.