300 творби на Щъркелов в Градската галерия

“Море”, 30-те години на ХХ в.

Откриха мащабна изложба след два месеца отлагане

Може да се види до октомври в София

Картините са събрани от частни и държавни колекции по повод 130 г. от рождението му

] “Дамски портрет” (Брашлян), второто десетилетие на XX в.
“Дамски портрет” (Брашлян), второто десетилетие на XX в.

Мащабната изложба на класика Константин Щъркелов (1889-1961), която два месеца чакаше своето официално откриване, заради епидемията от коронавирус, вече може да се види в Софийската градска художествена галерия.

Експозицията, която беше предвидена за 18 март е по повод 130 години от рождението на художника и ще остане до октомври. Подредена в две зали, тя представя над 300 произведения на Щъркелов, събрани от всички художествени галерии в страната и от частни колекционери.

Описани са животът и творчеството на Щъркелов и през архивни материали - снимки, лични дневници, спомени, писма на негови съвременници, документи, статии и отзиви във вестници и списания.

От вдовишки син, беден творец, самотник, скитник, Щъркелов се превръща в олицетворение на преуспелия талант. Той обича живота, големите компании, поезията и хубавото вино. Срещу всички перспективи пред себе си все пак избира креативността, за да останат накрая произведенията му - пейзажите от България и света, портретите на не една личност и образите на войната.

Посетителите ще влизат в галерията при строги мерки за сигурност и по не повече от 20-25 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства