300 хил. лв. за построяване на къща край столицата

Човек може да има къща в покрайнините на София, построена по одобрен от него проект, за около 200-300 хил. лв.

Първата стъпка е избор на терен

Изгодни са урегулираните парцели

Бюджетът за строителство на еднофамилна къща в крайните квартали и периферните райони на София най-често е между 200 хил. и 300 хил. лв. А самото проектиране и строителство по груби сметки излиза минимум 1000-1200 лв./кв. м за къща с площ 150-200 квадрата, казват архитекти.

Първата стъпка, за да имате построена по ваш вкус къща, е придобиването на терен. Цените на парцелите се движат в широки граници и зависят от това дали мястото е на север или на юг от София. По данни на сайт за обяви за имоти в района на Бистрица декар урегулиран парцел може да бъде купен за 60-80 хил. евро, докато в с. Кътина, в подножието на Стара планина, 1000 кв. м струват около 20 хил. евро.

По-евтиният вариант е покупката на неурегулиран поземлен имот (НУПИ) с последваща регулация, но експертите препоръчват придобиването на урегулиран поземлен имот (УПИ). Така парцелът ще бъде по-скъп, но новият собственик ще спести процедурата по регулация, която може да отнеме година и половина - две, обясниха експерти.

Другият полезен съвет е собственикът на терена да наеме главен изпълнител за строежа, който ще отговаря за всички етапи от изграждането на къщата. Ако собственикът на терена сам договаря различни фирми, които да изпълняват отделните етапи на строителството, ще се стигне до там всеки майстор да казва, че предишният не си е свършил работата и така има риск за крайния резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти