3000 бойци на Ким щурмуват Суджа под прикритието на "специален бурятски батальон"

Към момента руските военни снабдявали “бурятския батальон” със стрелково въоръжение и боеприпаси

Русия и Китай гласели военен съюз

Руската армия подготвя "спeциален бурятски батальон" (Бурятия е един от субектите в състава на Руската федерация - бел. ред.), който ще бъде окомплектован с войници от Северна Корея, съобщават редица украински медии, позовавайки се на разузнавателна информация.

Севернокорейците ще служат в състава на 11 отделна десантно-щурмова бригада на руската армия, разкриват осведомени източници. Личният състав на този батальон е около 3000 души. Към момента руските военни го снабдяват със стрелково въоръжение и боеприпаси.

Според офицери от украинското разузнаване този специален батальон най-вероятно ще бъде изпратен в руската Курска област, където да щурмува окупирания от Украйна град Суджа.

Преди няколко дни министърът на отбраната на Южна Корея Ким Йон Хюн заяви, че Пхенян може да изпрати свои военни в Украйна. Според други източници определен контингент от севернокорейски войски вече присъства в Украйна - в окупираните от Москва територии.

На 13 октомври пък президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви на брифинг, че Северна Корея фактически вече се е присъединила към Русия във войната срещу Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че се планира подписване на договор със Северна Корея, който ще донесе “стратегическо сътрудничество” във всички сфери. Песков каза, че Москва ще предостави подробности за споразумението, след като то бъде сключено.

Междувременно руският министър на отбраната Андрей Белоусов проведе среща със заместник-председателя на Централния военен съвет на Китай Чжан Юся.

В деня на срещата руското министерство на отбраната публикува кадри от провеждащите се в момента съвместни военноморски учения срещу подводници в Тихия океан, като обяви, че военни кораби на Москва и Пекин патрулират в Азиатско-тихоокеанския регион, отбелязва в свой анализ Институтът за изследване на войната (ISW), като заключава, че двете страни изграждат военен съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия