31 месеца условно за търговки на дрехи втора употреба, пласирали хашиш

Две продавачки във фирма за дрехи втора употреба в Горна Оряховица са осъдени на на общо 31 месеца условно за пласиране на хашиш като турска къна. Наказанието е наложено след като обвиняемите се споразумели с Окръжна прокуратура.

Скандалът гръмна през ноември 2016 г. ,когато полицията от областта разби канал за дрога от Холандия през складова база за разпределяне на дрехи втора употреба в Горна Оряховица, собственост на чужди граждани. При разследването се оказа,че само две магазинерки са били в дъното на цялата схема за разпространение и така са си докарвали допълнителни приходи. До обвинения срещу други участници така и не се стигна макар при обиски на различни адреси МВР да намери над 100 000 лева, вероятно от пласирането на наркотиците.

При претърсвания бяха открити 2,5 кг хашиш в квартирата на продавачките. Дрогата била маскирана като турска къна. Наркотичното вещество било обвито във фолио с надписи ,че е къна .Иззетият хашиш имал цвят на къна и аромат на шоколад.

Стоката обаче се оказала опиат от висок клас и с цена на улицата между 15 и 30 лева за грам.Двете дами на възраст между 25 и 35 години били задържани, но отрекли да са знаели, че държат в дома си дрога. Сакът бил сред дрехите в склада и не били сигурни, че това е маркова турска къна. Според запознати въпросният хашиш бил поне пет пъти по-силен от познатата у нас марихуана. Заради това и заради високата цена нямало търсене на българския пазар и се предполага, че дестинацията свършва в нощните клубове в Турция, където се пуши точно такъв висококачествен хашиш.

След няколкомесечно разследване обаче прокуратурата повдигнала обвинение на Мая Б. и Сабие А. Общото количество на хашиша е над 2 кг.,а цената по обвинението близо 10 000 лева. Първата дама е на 26 г. и е учила само до пети клас,има дете и до сега не е била осъждана.Тя се признала за виновна и получава една година и единадесет месеца условно с три години изпитателен срок.

Сабие А. е на 37 години и също неосъждана.Тя е била продавач –консултант във въпросната фирма,получава осем месеца условно с три години изпитателен срок.Споразумението е одобрено от Окръжния съд в края на миналата седмица,а държавното обвинение не е предявило парични глоби,които в този случай са можели да бъдат от 5000 до 20 000 лева.

Коментари

Задължително поле