330 млн. евро изчезнали с криптовалутата на д-р Ружа

Прокуратурата в Билефелд пред „Труд”: Няма Европейска заповед за арест на българката

18 души арестувани по разследване за измама с виртуалните пари в Индия

Над 330 милиона евро са изчезнали за 2 години след сделки с виртуалната валута уанкойн (OneCoin), основана от българката д-р Ружа Игнатова. 37-годишната нашенка, която има и германско гражданство, е в неизвестност, както и членове на нейната фамилия. Това научи “Труд” от разследването, което се води в Германия и е подпомагано от България.

Преди седмица спецпрокурори и агенти на ГДБОП и ДАНС нахлуха в офиса на българската фирма “Уан нетуърк сървисис” ЕООД, притежавана до миналата година от Веска Игнатова – майката на д-р Ружа (дъщерята се представя като магистър по икономика и доктор по право в Оксфорд – б.р.). Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев поясни, че акцията у нас е по съдебна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд. Там се води разследване за създаване пирамидална структура за измами и пране на пари чрез разпространение на виртуалната валута. Сред заподозрените са и две българки, които са майка и дъщеря.

“Ружа Игнатова е обвиняема като член на организирана престъпна група за финансови измами в Германия, но у нас търговията с криптовалута не е инкриминирана, каза още Гешев. От фирмата “Уан нетуърк сървисис” направиха изявление, че не се занимават с нищо незаконно, акцията срещу тях е показна и заради нея търпят сериозини финасови загуби. Според системата “Дакси” в момента фирмата е прехвърлена на двама 26-годишни собственици с адресна регистрация в столичния квартал “Модерно предградие”.

“Продължава да се води следствено дело срещу Ружа Игнатова по подозрение за измама и пране на пари и престъпно въвеждане на граждани в заблуда”, съобщиха вчера пред “Труд” от прокуратурата в Билефелд. Оттам уточниха, че към момента от тяхна страна няма издадена Европейска заповед за арест на Игнатова, нито е поискано нейното издирване от Европол. На въпрос дали се разследва и майка й Веска, отговорът от немската прокуратура беше, че се разследват лица от близкото обкръжение на основната заподозряна Ружа Игнатова.

След няколкомесечна процедура на 5 август 2017 г. BaFin (Банков и финансов надзор на Федерална република Германия) окончателно налага забрана за сделки и реклама на криптовалутата уанкойн на територията на ФРГ. Забраната се отнася за няколко свързани помежду си фирми, търгуващи и по света с тези виртуални пари. Сред фирмите, чиято дейност попада под възбраната, са OneCoin Ltd, регистрирана в Дубай, Onelife Network Ltd, регистрирана в Белиз и One Network Services Ltd, регистрирана в България.

Преди налагането на пълната забрана, действията на германския финасов надзор започват в началото на април 2017 г. със запор на 29 милиона евро по банкови сметки на International Marketing Services GmbH с централа в германския град Гревен. Дружеството е прехвърляло суми на вложители на OneCoin на трети лица зад граница и то по поръчка на дубайската фирма OneCoin Ltd. Между декември 2015 г. и декември 2016 г. сумата по банковите сметки на International Marketing Services е достигала 360 милиона евро, тоест – преди замразяването през април м.г. са изчезнали над 330 млн евро. С тези милиони са купувани яхти, леки коли “Макларън”, “Бентли” и “Ролс Ройс”, недвижими имоти, включително и в София. Смята се, че само за 3 известни сгради в центъра – бившият ресторант “Крим”, къщата на бившия кмет Димитър Моллов и кооперация на площад “Славейков” - са похарчени около 12 млн. евро. От миналата година те са продадени на друг собственик.

Според различни източници мрежата уанкойн/уанлайф обхваща над 3,3 млн души на 4 континента. Действа на принципа на секта като се организират презентации в градове по целия свят, подобни на концерти, на които Посланици продават “образователни пакети”. Участниците научават как да “копаят” уанкойни, как да търгуват помежду си с тях и какви бонуси ще получават, ако привлекат нови и нови членове. Включването в мрежата става със суми от 1100 евро, а цената на най-скъпите пакети надхвърля 55 000 евро. Посланията на д-р Ружа и нейните съдружници са, че някой ден уанкойнът ще победи биткойнът, както и че стойността на тяхната валута само след година-две ще скочи с 50-60 % и всички ще станат милионери от един отбор “Милионер юнайтед”.

В края на април 2017 г. по подозрение за измами индийските власти задържат 18 души, които са участвали в семинари на OneCoin Ltd с цел привличане на клиенти. Централни банки и служби в Италия, Великобритания, Белгия и Тайланд също са предупреждавали за опасност при сделки с уанкойни.

 

Версии и слухове в интернет

Наши „килър командоси” превзели уанкойна

Ружа можело и да не е жива

“Килър командоси от българската мафия” (Killerkommandos der Bulgarischen Mafia) превзели бизнеса с криптовалутата уанкойн и е трябвало да се бяга. Съществуват твърдения, че съдружници на д-р Ружа Игнатова са си тръгнали с голямата част от парите и дори, че тя вече може и да не е между живите. Това пише немскоезичният сайт “Герлах репорт”, регистриран в САЩ.

Интернет изданието се позовава на пост във фейсбук на Кари Валроос, наричан Европейски посланик на уанкойн. На 5 януари т.г. той пише на свой бивш колега: “Да кажем следното – надявам се, че все още имам своите 50 млн. ункойни, както и останалите мои 2,5 млрд. И от цялото си сърце си пожелавам уанкойн някой ден да се търгува публично. Работех единствено с д-р Р. (ужа) и вярвах само в нея… Тя винаги беше добра към мен, но нещо се случи... Настина се надявам всичко да е наред с нея”.

Сайтът подчертава, че Кари Валроос е наясно с всички тайни на “мрежата за измами” и с мрежата от корумпирани адвокати, които “преследвали всеки клиент като дивеч”.

Коментари

Задължително поле