350 евро за двустаен в престижен квартал

Наемите в София са в доста широки граници и зависят от обзавеждането и локацията на имота.

Наемите в София зависят от локацията и състоянието на имота

Исканите от хазяите суми започват от 73 евро на месец

На места взимат по 800 евро

Наемът за двустаен апартамент в престижните квартали на София е около 350 евро на месец, показват данни от сайт за обяви за имоти. Това е средният размер на наемите в кварталите “Иван Вазов”, “Лозенец” и “Драгалевци”.

В самия център на столицата наемите са малко по-високи и за двустайните жилища са средно 360 евро.
В кв. “Изгрев” за двустаен искат около 380 евро. Най-високи са наемите на двустайните жилища в района на Докторския паметник - средно 570 евро на месец. Там за тристайните жилища искат около 760 евро. Наемите за тристайни апартаменти са най-високи в кв. “Изгрев” - над 800 евро на месец.

Наемите в столицата са в доста широки граници и зависят от състоянието на всеки имот - колко добре е обзаведено жилището, има ли асансьор, на какво разстояние се намира от спирка на метрото или до друга спирка на градския транспорт.

Спрямо ситуацията преди пандемията средните наеми за наличните на пазара апартаменти в някои столични квартали са нараснали с 20-30 евро, а в други са намалели с толкова. Но основната причина за това е какви оферти за жилища под наем има на пазара. Ако в момента са налични повече луксозни апартаменти, средният размер на наемите нараства, и обратно - при повече свободни жилища, които отдавна не са ремонтирани, средните наеми за конкретния район намаляват.

В самия център на София предлагането е по-голямо спрямо периода от преди пандемията. Причината за това е, че сега има по-малко туристи и много собственици вместо да отдават имотите си чрез платформи за краткосрочно настаняване потърсиха дългосрочни наематели. Това е довело до намаление на наемите в центъра на София с около 5-8% спрямо нивото от преди пандемията. За едностайните в центъра искат около 240 евро на месец, а за тристайните - 520 евро.

В редица столични квартали обаче има значителен ръст на средните наеми през последните две години. Сред кварталите с голямо повишение на средните наеми са “Враждебна”, “Горубляне” и “Красна поляна”. Като в “Красна поляна” за двустаен вече искат около 250 евро на месец.

Най-ниски са наемите в кв. “Кремиковци” - около 73 евро на месец за двустаен. На следващите места по ниски наеми са “Обеля 1” със 157 евро, “Надежда 3” и “Връбница 1”, където за същия по големина апартамент искат по около 184 евро на месец.

Най-желани са централните райони

Няколко души си делят големите апартаменти

Хазяите все по-често поставят условие за плащане на депозита в размер на наема за два месеца.

В София наемателите търсят квартири предимно в централните райони, както и в южната част на града.

Източните райони също са сред желаните от наемателите, разказаха брокери на имоти. От съществено значение за бързото намиране на наематели за един апартаментът е близостта му до университет, наличието на метро и на добре уреден градски транспорт. Наемателите най-често търсят по-нискобюджетни имоти, предимно едностайни и двустайни. Ако имотът е по-голям - с три или четири стаи, обикновено той се наема от повече хора, които си поделят наема, казват брокери.

Наемодателите са взискателни, искат лоялни и сигурни наематели, тъй като много от тях имат негативен опит с наематели в миналото. Затова все по-често поставят условие за плащане на депозита в размер на наема за два месеца. В същото време обаче много от имотите, които се предлагат на пазара, не са в достатъчно добро състояние и наемателите не са склонни да платят относително високата им цена без жилището да е обновено. Обикновено наемодателите търсят по-дълъг срок на наемане, но наемателите предпочитат договор до една година.

Най-често наемателите в София са студенти или семейства от страната, които идват на работа в столицата. При идването си в София семействата живеят определен период от време под наем, а след това се ориентират към покупка на имот. Причината много хора да се местят в София, е че градът предлага по-добри възможности за работа и живот в сравнение с по-малките населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти