360 000 лв. глоба заради платени чадъри на плажа (обзор)

360 хиляди лева глоба може да плати концесионерът на плаж „Слънчев бряг – север” заради фрапиращи нарушения. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в проверки по морето.

Заради сериозни нарушения на плажовете "Слънчев бряг - север" и "Несебър - юг" концесиите за тях най-вероятно ще бъдат прекратени, допълни тя.

Основните разминавания са в квадратурата на търговските обекти на повече от разрешеното, специално за курортния комплекс, както и при свободната зона за чадъри.

„60% е платена зона, 40% е свободна, което за мен е фрапиращо – 10 процента никак не са малко. Както и излазът, който трябва да бъде равноправен, осигурен с равен достъп до морето за платена и свободна зона. Той е 70 процента по отношение на платената и 30 на свободната”, обясни министърът на туризма.

Проверките започнаха преди една седмица, като до момента са проверени 40 плажа.

При другите има нарушаване на търговската площ, но там процентът е абсолютно минимален, в рамките на до 2 и до 3 %. На плаж „Лозенец“ търговската зона е с надвишена до 2 %, което е в рамките на допустимото и то може да се отстрани, коментира Ангелкова.

По думите й констатираните нарушения при първите проверки през месец юли са свързани основно с липса на указателни табели, а на някои плажове - липса на спасителни постове. Голяма част от тях обаче били вече отстранени. В новите процедури за отдаване на плажовете концесионерите ще трябва да посочват обособените като паркоместа терени, уточни министърът на туризма.

Коментари

Задължително поле