37 станаха жалбите във Върховния административен съд против „черния списък“ на служебния кабинет

Готвят се дела в Страсбург, Европейската комисия и Европейският парламент също са сезирани

Седем дни след публикуването на разширения  „черен списък“ на служебното правителство -  в който бяха включени лица и фирми, нямащи право да контактуват с българските държавни предприятия, ведомства и банки и то единствено поради хипотетичната им свързаност със санкционираните от САЩ Божков, Пеевски и Желязков, се оказва, че Върховния административен съд буквално е заринат с жалби. Проверка на „Труд“ в онлайн системата на съда показва, че до момента има 37 съдебни производства против Решение № 441/2021г. на Министерския съвет, с което беше създадена  работна група от  представители на МВР, ДАНС, НАП и Министерство на финансите, имаща право да посочва с кого държавата и банките трябва да спрат да работят.

Въпреки че водещи юристи веднага след оповестяването на списъците остро реагираха, че действията на кабинета са ярък пример за административен и противоконституционен произвол, упоритостта на новите властимащи да газят закона продължи, като към настоящия момент 121 физически лица и фирми фигурират в списъка. Само за 10 дни обаче, почти една трета от тях вече са обжалвали пред съда акта на Министерския съвет, а вероятно числото на недоволните от погазването на конституционните им права ще се увеличи още. 
При положение, че Европейската комисия и Европарламента също са сезирани с жалби, със сигурност още този месец дела ще бъдат образувани и пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Така или иначе, преди европейските институции да реагират, Върховният административен съд е длъжен да се произнесе, като се очаква това да стане в сравнително кратки срокове, тъй като е сезиран и с искане за спиране на предварителното изпълнение на решението на Министерския съвет от страна на партията на Васил Божков „Българско лято“. Ако изпълнението на решението на служебното правителство бъде спряно или пък, както допускат юристи занимаващи се с административно право, съдът констатира, че същото не може да се изпълнява поради самия факт на обжалването му от засегнатите лица, това ще означава автоматично блокиране на работата на работната група и тежък удар по желанието на кабинета „Янев“ да „правораздава“ в разрез с Конституцията. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения