38 вуза отлагат сроковете за записване на студенти

Със 170 лв. по-високи такси в университетите прие правителството

Две нови научни звена в Бургас и Русе

Готови да отложат сроковете си за окончателно записване на студенти са 38 наши университета. Това съобщи за „Труд“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В зависимост от това как протече кризата с коронавируса и с колко се забави дипломирането на учениците, висшите училища ще съобразят кампаниите си.

А междувременно през новата учебна година от 20 до 170 лв. по-високи такси ще се плащат в 18 държавни университета. Това реши Министерският съвет, като утвърди предложението за увеличение с от 5% до 25% за предстоящата академична година.

Новите такси се отнасят за над 153 000 учащи - 148 700 студенти и 4300 докторанти в редовна и задочна форма на обучение. За държавните висши военни училища средният брой учащи е 6900. 15 висши училища запазват същите такси за студенти.

По отношение на таксите за обучение на докторанти при 10 държавни висши училища увеличението е от 5% до 65% (от 40 до 500 лева). При 23 държавни висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение на докторанти спрямо тези от учебната 2019/2020 г.

Таксата за кандидатстване е 50 лева при средна такса за обучение в държавните висши училища в размер на 950 лева за учебната 2020/2021 година. В държавните висши военни училища съответно таксата за кандидатстване е 40 лева при средна такса за обучение от 750 лева. Таксата за кандидатстване в БАН и научните организации е в размер на 30 лева при средна такса за обучение на докторанти от 460 лева за учебната 2020/2021 година.

Министерски съвет откри и два нови научни института към Университета „Проф. д- р Асен Златаров“ - Бургас, и Русенския университет "Ангел Кънчев".

В научноизследователския институт в Бургас ще се извършват фундаментални и приложни изследвания в приоритетни за държавата области на науката.

В партньорство с местни компании от агроиндустрията, автомобилостроенето, въздухоплаването и други сектори ще се подпомогне инициативата им за цифровизация.

Научноизследователският институт за технологии и иновации към Русенския университет "Ангел Кънчев" ще обединява изследователската дейност на четирите инженерни факултета на висшето училище, както и на останалите факултети. Там ще се работи върху нови инструменти, устройства и технологии в техническите науки.

Интервюто с министър Красимир Вълчев четете утре в "Труд".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование