Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Проф. Христов: Комунизмът в учебниците по история е представен манипулативно

Отпускат 390 млн. лв. срещу замърсяването на въздуха от транспорта

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) прие промени, с които се разширява обхватът на приоритетните оси „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Приети са критерии за оценка по нова процедура за мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на въздуха с ресурс от 390 млн. лв.

В рамките на процедурата ще се подпомогне закупуването и доставката на съвременни екологични транспортни средства, което ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и вибрациите и значително спестяване на енергия.

Допустими дейности са закупуване на електроавтобуси, тролейбуси и трамваи, както и станции за зареждане. Бенефициенти по процедурата са 11 общини с нарушено качество на атмосферния въздух, в партньорство със съответното общинско предприятие, което предоставя услуга по обществен превоз на пътници на територията на общината – Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, София, Хасково и Шумен.

„Постигането на конкретни резултати за чистотата на атмосферния въздух е наш основен приоритет, към който подхождаме с изключителна ангажираност“, коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов на заседанието на комитета. Той припомни, че първоначално предвидените в програмата средства за качество на въздуха са били 115 млн. лв.

„На предишния Комитет за наблюдение на оперативната програма обявих, че ще търсим варианти за увеличение на този ресурс, който да бъде насочен не само към битовото отопление, но и към другия основен фактор за замърсяването на въздуха с фини прахови частици– транспорта. С предстоящите инвестиции общият ресурс за опазване чистота на въздуха, който ще мобилизираме през този програмен период, е близо 6 пъти по-голям от първоначално предвидения. По този начин отговаряме на загрижеността на гражданите и местните власти и правим още една крачка към подобряване качеството на живот“, каза министър Димов.

В одобреното изменение на ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. е включена и нова мярка за рекултивация на закрити депа за отпадъци. Ресурсът е 120 млн. лв. и ще бъде насочен към общини с депа, които бяха предмет на наказателна процедура срещу България в Съда на ЕС.

Министър Димов припомни, че след наказателното дело България е затворила 113 депа до края на 2018 г., с което е изпълнила изискването на Европейския съд. Предстои тези депа да бъдат технически рекултивирани със средства по ОПОС. Средствата по програмата се предоставят в допълнение на осигурения ресурс от държавния бюджет.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.