399 биса за Валентин Ганев

“Контрабасът” ни очаква на Голяма сцена в Народния театър

Първата постановка е през 2001-а година

След внушителните 23 сезона от премиерата на “Контрабасът”, Валентин Ганев кани на специалното 399-о представление на прочутата постановка на 16 март на Голяма сцена в Народния театър.

Премиерата на “Контрабасът” е на 10 януари 2001 година и той се превръща в един от най-дълголетните спектакли на Народния театър “Иван Вазов” - този месец постановката ще се запише в историята на първата ни сцена със своето 399-то представление.

Специално за случая моноспектакълът на Валентин Ганев ще се изиграе на Голяма сцена - нещо, което за последно се случи през 2018 г., когато “Контрабасът” отбеляза своето представление №300.

По традиция Валентин Ганев ще изненада зрителите на спектакъла - този път в сценичния сюрприз са замесени музикантите Слав Бистрев и Жорж Паликарски, както и актьорът Стефан Додуров (който играе в режисирания от Валентин Ганев спектакъл “Теремин: музика, любов и шпионаж”).

През годините всяко юбилейно представление на “Контрабасът” по едноименната пиеса на Патрик Зюскинд се превръща в събитие: за №200 на финала звучаха 12 контрабаса, №250 завърши като рок концерт, а за №300 митичната любима на главния герой “оживя” в плът и кръв в лицето на оперната прима Ина Кънчева.

Сега, за 399-ото представление, Валентин Ганев възнамерява да покани всички, които през годините са участвали в създаването на спектакъла. “Контрабасът”, създаден по прочутия текст на Патрик Зюскинд е носител на множество национални театрални награди, сред които “Икар” за режисура. Спектакълът е участвал на 15 театрални фестивала, а самият Валентин Ганев е играл на сцени на Лондон, Бостън, Ню Йорк, Москва, Белград, Скопие и др.

“Контрабасът” е вече легендарният литературен дебют на Патрик Зюскинд. След него той написва шедьоври като “Парфюмът: Историята на един убиец”, “Гълъбът”, “За любовта и смъртта” и “Три истории и едно наблюдение”.

“Написах този текст през лятото на 1980 г. Става дума, наред с разни други неща, за съществуването на един човек в неговата малка стая. При писането се ръководех от собствения си опит, защото и аз прекарвам значителна част от живота си в стаички, които напускам с голямо усилие. Надявам се някой ден да открия толкова тясна стаичка, че да се уморя от самотата. Тогава ще напиша пиеса за двама в повечко стаи...”, споделя авторът.

Героят на Валентин Ганев е музикант, влюбен в млада оперна дива. Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса търси да намери себе си по парадоксален и трагикомичен начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства