4 месеца без лов за своеволни ловци

Напрежение няма. Отменените текстове, с които се отнемаха разрешителни и оръжия, са съгласувани с МВР.

Покрай стимулирането на лова на диви прасета, ловците в някои региони на странати си позволяват и волности - да стрелят по друг дивеч. Затова в Шуменско вземат специални мерки.

Авджии, получили разрешение за индивидуален лов, които не спазват заповедите на министър Десислава Танева, ще бъдат лишени от право на лов за срок от 4 месеца. Решението е взето от УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен и бе оповестено по време на среща с представителите на дружинките от региона.

На събирането стана ясно още, че птичият лов ще бъде открит официално на 10 август. Ръководителите на лова за сезон 2019/2020 г. бяха инструктирани за мерките за безопасност при боравене с оръжие и спазване на изискванията за биосигурност заради чумата по свинете.

По време на срещата ръководството на сдружението обясни на присъстващите, че трябва да се спазват всички изисквания по закона за оръжията и новите поправки от 7 май, като пистолетите трябва да се носят до мястото на лова в специален куфар, а пушките със заключващ механизъм. От полицията вече правят проверки за спазване на новите изисквания и има глобени ловци в Преславско.

Председателят на УС на ЛРД „Сокол“ – Шумен Стоян Стоянов напомни на ловците, че тепърва започва засушаването и мерките за противопожарна безопасност трябва да бъдат на ниво. Всички са предупредени да не употребяват алкохол по време на излети.

Експерти от Агенцията по безопасност на храните и Североизточното държавно предприятие напомниха на ловците как се взимат проби от отстреляни прасета, какво се прави ако в гората бъде открито труп на диво прасе и как трябва да се дезинфекцират автомобилите, дрехите, обувки и т.н. след лов, за да не се допусне разпространението на вируса на АЧС.

За всички желаещи членове на сдружението ще бъде организиран и курс за подборен лов, за да се засили индивидуалното ловуване и да се намалят популацията на дивата свиня и хищниците в района.

Коментари

Задължително поле