4 факта за имотите "на зелено", които е добре да знаете

Имотите на зелено са доста атрактивни за много хора, поради редица причини. Те се купуват за различни цели - както за живеене в тях, така и за инвестиция. Определено трябва да отбележим, че нещата, на които трябва да се обръща внимание, са повече при покупката на такива имоти. Но, ако си направите добро проучване, рискове няма. Ето няколко факта за имотите на зелено, които е добре да знаете.

Имотите на зелено имат по-ниска цена на квадратен метър

Едно от основните предимства, които имат този тип жилища и с които привличат все повече хора, това е по-ниската цена на кв.м. спрямо пазарната. Ако сте взели решение да купувате апартамент с инвестиционна цел, това е един от най-добрите ви варианти. Жилището няма да се използва веднага и съответно няма да има проблем да изчакате докато сградата бъде завършена.

Имайте предвид, че колкото по-рано се сключи договорът за покупко-продажба, толкова по-изгодна ще бъде сделката ви. При получаване на Акт 16, цената на същото жилище е възможно да се покачи с поне 30%.

Ако проучите фирмата и инвеститора, не съществуват рискове

Едно от основните опасения на повечето хора е дали сградата ще бъде завършена, ще бъде ли изградена в срок и ще получи ли Акт 16. Ако направите подробно и щателно проучване на инвеститора и строителната фирма, тези рискове отпадат.

Имайте предвид, че за всеки по-голям град има официален регистър за разрешение за строеж и имотен регистър, които може да следите онлайн. Може да получите информация за всички нови апартаменти във Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София и др. Подобна електронната справка съдържа информация за всички вписвания като покупко-продажби, ипотеки, искови молби, възбрани и др. и струва само 1 лв.

Имате избор на апартаменти и вида на довършителните работи

Купувайки имот на зелено, вие имате много по-голям избор. Това е и основният плюс на този вид жилища. Може спокойно да изберете вида на своя апартамент, неговото изложение, както и на кой етаж да е. Освен това, различните апартаменти имат и различно разположение на стаите. Ако имате конкретни предпочитания и някое от всички ви харесва повече, може да изберете него.

Какви да бъдат довършителните работи също решавате вие. Съвсем спокойно може да договорите конкретни изменения, които са съобразени с личните ви желания и потребности.

Получавате чисто ново жилище, на което вие сте първия собственик

Ако не ви харесва идеята да живеете в апартамент, който някой друг е живял преди, или не ви се занимава да правите ремонти, имотите на зелено са чудесно решение. Минусът е, че ще трябва да изчакате определено време да се завърши сградата, но пък получавате едно чисто ново жилище, което може да обзаведете както пожелаете.

Общо взето имотите на зелено определено имат много плюсове и не случайно те са предпочитаният избор на толкова много хора. Въпреки, че все по-рядко ставаме свидетели на проблеми с този тип жилища, ви съветваме да бъдете внимателни в избора. Добре е да проучвате както инвеститор и строителната фирма, така и всяка документация, свързана с този тип имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти