41% по-малко приходи в хазната от данък печалба

Събраха 3,4% повече от акцизи

Приходите от корпоративни данъци в държавната хазна до края на март са с 41,5% по-малко спрямо същия период на миналата година, показват данните на Министерството на финансите (МФ). Приходите за първото тримесечие от данък печалба и окончателните налози по Закона за корпоративното подоходно облагане са 305 млн. лв., което е спад с 216,8 млн. лв. на годишна база. Причината за това е отлагането на крайния срок за внасяне в хазната на корпоративните данъци за миналата година от 31 март на 30 юни. Така дължимите налози върху вече реализираните печалби на фирмите от миналата година може да се използват като оборотни средства от бизнеса до средата на годината.

До края на март малък спад от 5,4% има и при приходите от ДДС от внос като те са в размер малко над 1 млрд. лв., показват данните на МФ. Приходите от останалите данъци до март нарастват спрямо миналата година. Но по-голям ефект от предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса върху приходите в хазната ще има през следващите месеци.

Приходите от данъка върху доходите до март нарастват с 8,8% до близо 1 млрд. лв. Причините за това са увеличението на минималната заплата на 610 лв. от началото на годината, както и ръстът на възнагражденията преди пандемията. Постъпленията в хазната от акцизи нарастват с 3,4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси