42-и сме в света за отглеждане на дете

Водещите места в класацията са на скандинавски държави

Здравната и образователната системи са основни фактори при подредбата

На дъното са Казахстан и Ливан и Гватемала

България е на 42-о място в света по условия за отглеждане на дете. Това е почти в средата на традиционната годишна световна класация на най-добрите места за израстване на потомство. Подреждането сред 73 държави е направено от авторитетната американска медийна корпорация US News and World Report. То е въз основа на 65 категории, включително безопасност, равенство на доходите, системи за здравеопазване и образование.

Челните места се заемат от скандинавски страни - Дания, следвана от Швеция и Норвегия.

Малкото кралство (население 5.8 милиона, площ 43 хил. кв. км.) държи първенството заради „щедри държавни политики за отпуск по майчинство и бащинство, както и заради безплатното здравеопазване и образование”. В Дания на майката и бащата се полагат общо 52 седмици платен отпуск при раждане на дете, който те могат да разпределят помежду си по собствено усмотрение. Отделно майката има 4 седмици платен отпуск преди термина за раждане.

Швеция и Норвегия са отличени по същите критерии както и за своите „стабилни програми за социални грижи и ниска степен на престъпност”.

На 42-ата си позиция България (население 7.02 млн., БВП на глава $23 169) пада с едно място спрямо миналата година и е обградена от Израел на 41-о място и Китай - точно след нас. В общото класиране от съседите ни преди нас са Гърция (21) и Румъния (38), а след нас са Турция (45) и Сърбия (62) като Северна Македония изобщо не фигурира. Глобалните сили САЩ и Русия са съответно на 18-о и 44-о място.

Тази класация е част от по-общо степенуване на „Най-добрите държави в света”, в което водят Швейцария, Канада и Япония, а България е на 58-о място.

Коментари

Задължително поле