Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 23 ноември 2019

Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

439 000 души получават инвалидни пенсии

439 000 души получават инвалидни пенсии у нас, а над 4000 българи стават инвалиди за цял живот от катастрофи по пътищата всяка година. Това обяви председателят на Съюза на инвалидите Красимир Коцев, цитиран от БТА. Според данни на НОИ през 2015 г. са отпуснати 907 000 пенсии за инвалидност. Правителството подготви реформи за инвалидните пенсии, като една от идеите е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пари за инвалидност от НОИ. Оценката на работоспособността вече няма да се извършва от сегашните ТЕЛК-ове.

Те ще продължат да оценяват само заболяванията на хората, а впоследствие медико-социална комисия в осигурителния институт ще прави оценка на индивидуалните потребности на инвалида, както и какъв тип работа му позволява да върши заболяването му. След това ще се търси възможност за преквалификация и включването на пострадалия в пазара на труда.
Коцев посочи, че диабетът е сред водещите фактори за инвалидизация, а у нас са регистрирани над 450 000 диабетици. Той отбеляза, че в последно време силно нарастват заболяванията на сърдечно-съдовата система и други вътрешни органи. По думите му условията за инвалидите се подобряват с малки крачки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Това не е държава ,това е геноцид

  2. Моето заболяване не позволява физически труд. За мое щастие на времето родителите ми са инвестирали /доста добра сума/ в образованието ми и аз съм положил доста труд и затова сега мога да работя умствен труд. За физически дейности в дома, които преди да се разболея съм вършил сам, сега плащам. Един работник без образование нито е харчил пари, нито е полагал усилия за образование, при същото заболяване няма да може да работи, защото освен физически труд той друго не умее. Къде ще бъде равноправието при получаване на т.н. инвалидни пенсии и това не е ли геноцид спрямо хората с образование и поощряване на циганския начин на живот.Да не говорим, че не можах да заема 3 пъти по-добре платена и по-подходяща за мен работа заради заболяването си, за което дори работодателят съжаляваше.

  3. Повечето от тези инвалиди са измамници които имат малки болежки и могат да се движат и съответно да работят. Имаме комшийка такава измамничка която хем взема инвалидна пенсия, хем взема наеми, хем по цял ден се разхожда из Морската градина във Варна. Спрете всички инвалидни пенсии!!!!!!!!!!!!

    1. Дано не ти се случва, че тогава ще запееш друга песен. А за измамниците – корупционна практика с която това правителство не може да се справи /или не иска/.

  4. Българските изселници в Турция, масово си купуват ТЕЛК за 2000 лв.Пита се къде е ДЪРЖАВАТА?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.