439 000 души получават инвалидни пенсии

439 000 души получават инвалидни пенсии у нас, а над 4000 българи стават инвалиди за цял живот от катастрофи по пътищата всяка година. Това обяви председателят на Съюза на инвалидите Красимир Коцев, цитиран от БТА. Според данни на НОИ през 2015 г. са отпуснати 907 000 пенсии за инвалидност. Правителството подготви реформи за инвалидните пенсии, като една от идеите е хората с инвалидност от ТЕЛК, които са в работоспособна възраст и увреждането им позволява да работят, да не получават пари за инвалидност от НОИ. Оценката на работоспособността вече няма да се извършва от сегашните ТЕЛК-ове.

Те ще продължат да оценяват само заболяванията на хората, а впоследствие медико-социална комисия в осигурителния институт ще прави оценка на индивидуалните потребности на инвалида, както и какъв тип работа му позволява да върши заболяването му. След това ще се търси възможност за преквалификация и включването на пострадалия в пазара на труда.

Коцев посочи, че диабетът е сред водещите фактори за инвалидизация, а у нас са регистрирани над 450 000 диабетици. Той отбеляза, че в последно време силно нарастват заболяванията на сърдечно-съдовата система и други вътрешни органи. По думите му условията за инвалидите се подобряват с малки крачки.

Коментари

Задължително поле