45 000 евро за двустаен на Южното Черноморие

Основните купувачи на имоти край морето са българи.

Слънчев бряг и Равда са с най-много сделки

Наемат апартаменти, в които да работят през лятото

Има интерес от чужденци

Нарасналият интерес към ваканционни имоти край морето доведе до покачване на цените. Ако в началото на 2020 г. можеше да се намери двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 хил. евро, то вече е трудно да се открие такова жилище за по-малко от 45 хил. евро, разказаха брокери на имоти. Районите с най-много продажби на ваканционни имоти по Черноморието са Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор.

Основните купувачи и в момента са българи, които инвестират във ваканционни имоти с цел съхраняване на спестяванията си от инфлацията или за да ги използват в дистанционната си работа. Голяма част от купувачите на имоти край морето са българи, които работят в чужбина. Около 30% от купувачите на ваканционни жилища по Черноморието са от Чехия, Словакия и Полша. А от началото на пандемията се наблюдава интерес и от страна на германски граждани, които сключват едногодишни договори за наем на ваканционни апартаменти.

Прогнози за пазара на ваканционни имоти край морето трудно може да се правят, защото сделките до голяма степен ще зависят от това колко успешен ще бъде туристическият сезон. Освен това от съществено значение са последиците от наложените мерки срещу Русия заради войната в Украйна. Част от руснаците с имоти по българското Черноморие се опитват да ги продадат, а други предпочитат да ги задържат, за да ги ползват в по-добри времена или пък да ги продадат след време на по-висока цена.

Като цяло обаче пазарът на ваканционни имоти получи голям тласък след пандемията като нараснаха и цените и броят на сделките. Причината за това е, че хората видяха плюсовете от това да имат имот, където винаги могат да отидат през уикенда. Възможността на много хора да работят от вкъщи също повиши търсенето на ваканционни жилища. Хората с по-големи финансови възможности и налични пари в брой купуват апартаменти близо до морето. А други наемат жилища в морските градове, от където да работят няколко месеца през лятото.

Търсенето е по-голямо

Вдигат наемите край морето

Някои украинци остават за по-дълго

 

Нарасна търсенето на апартаменти под наем в морските градове.

Нарастват наемите на апартаменти край морето, казаха брокери на имоти. От една страна много хора наемат жилища, в които да прекарат по-дълго време край морето, докато работят хоум офис. От друга страна част от бежанците от Украйна са решили да останат за по-дълго време в България, като много от украинците са се установили край морето.

Покачване на наемите има във Варна и Бургас. Средно 350-400 лв. на месец за наем на апартамент дават украинските семейства. Някои от тях са изявили желание за покупка на имот в страната.

Апартаменти в морските градове наемат и много българи с по-скромни финансови възможности за лятната си почивка.

Вместо да дават по-високи суми за отсядане на хотел или в самостоятелна къща за гости, някои българи наемат апартамент за няколко седмици в град край морето. Така разходите са значително по-малки, а пак могат да изкарат две седмици край морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти