46 000 лева за борба с комари и гризачи плаща Лом

Близо 50 000 лева е отделила тази година общинската управа в Лом за ликвидиране на нашествията на комари, кърлежи и гризачи след зимните студове. Планирани са химически атаки на териториите на паркове, крайбрежни и вилни зони и тревните площи на училища и детски градини, съобщиха от местната управа.

Три пръскания срещу комари и кърлежи ще бъдат извършени в пристанищния град от април до юни. Общинската администрация вече е обявила процедура за избор на фирма изпълнител и конкурсът трябва да приключи до края на този месец. В началото на пролетта обикновено водите на Дунав прииждат от снеготопенето и заливат крайбрежните зони у нас и в Румъния. В заблатените долове се развъждат цели армии комари, които атакуват населени места и фермите в района. За борба с крилатите кръвопиещи ломската управа е определила 36 000 лева.

Дезинфекторите ще обработят всички зелени площи в града, тревите край реките Дунав и Лом, вилните зони и крайбрежните села. В химическите атаки ще бъде включен и специален аерозол срещу опасните тигрови комари, преносители на вирусите на треските Денга и Чикунгуня. Тигрови комари бяха открити в района на Лом преди няколко години. В началото на май ще бъде извършено и първото от планираните две пръскания срещу кърлежи в паркове и алеи и в градините на учебни и социални заведения, както и против плъхове и мишки в градската канализация. За битката с инсекти и гризачи са предвидени 10 000 лева.

Коментари

Задължително поле